Uredite vrt u tropskom stilu

Bez obzira da li živite u području sa umjereno-kontinentalnom ili toplom mediteranskom klimom uz malo truda možete imati prekrasan tropski vrt. Prilikom stvaranja tropskog vrta najveći problem je uzgoj tropskih biljaka.

palma

Palma je nezaobilazna u tropskom vrtu.

Ako imate natkriven dio vrta ili je klima gdje živite topla nećete imati problema u uzgoju tropskih biljaka. Ove biljke se moraju za vrijeme zime unijeti na toplo kako ne bi smrzle. Ako pak nemate gdje da ih sklonite, za stvaranje tropskog vrta koristite vrste koje podnose i nekoliko stepeni ispod minusa, neke vrste palmi, banane, smokve i sl.

Prilikom odabira mjesta gdje ćete smjestiti svoj tropski vrt uvijek izaberite potpuno sunčano mjesto! Palme posadite na najtoplije mjesto kao i sukulente. Dok tropske biljke sa velikim lišćem koje mogu da rastu i u polusjeni posadite kako bi stvorili hladovinu i mjesto za vrtnu garnituru. Biljke mogu biti zasađene direktno u tlo ili u saksijama kao filadendron na primjer. Saksije su fleksibilan element svakog vrta jer ih možete lako premještati.  Takođe, biljke možete i presađivati, tako da ih u jesen prije mrazeva presadite u saksije u kojima trebaju da sačekaju sljedeću sezonu. Tropski vrtovi ne trebaju izgledati kao prašuma već naprotiv. Zbog drugačije klime, biljkama morate ostaviti prostora da se razvijaju. Kao pozadinu i fokalnu tačku postavite palme, banane i druge biljke koje su više od 1,5m. U drugi red postavite oleandere koji će vrtu dati boju i tropski ugođaj mirisom. Sve možete dodatno prošarati krotonima i perenama.

Postavite tuš u tropski vrt.

Postavite tuš u tropski vrt.

Boja u tropskim vrtovima je izuzetno važna. Boju i tekstura svome vrtu daćete, sem biljkama i drugim materijalima. Svaki vrt treba da ima stazu, postoji nekoliko rješenja, međutim kupovne kamene ploče u tropski stil se ne uklapaju. Izaberite drvene ploče ili kamene. Izbjegnite pravilne i ravne linije. Sve treba da izgleda prirodno. Još jedan element je nezaobilazan u tropskim vrtovima – voda. Vodu možete dodati na različite načine, kao fontanu, potočić, jezero ili pak kao tuš! I na kraju, prilikom izbora vrtnog namještaja zadržite se na drvetu i bambusu. Bambus možete iskoristiti i u vidu panela, kojim ćete svom vrtu dati privatnost.

Tagged under

Leave a Reply