Uređenje kuhinje u industrijskom stilu

Kuhinje u industrijskom stilu nisu toliko popularne kod nas. A ne bi trebalo biti tako jer su kuhinje u industrijskom stilu zanimljive i uređujući ih možete u potpunosti da ispoljite svoju kreativnost. Industrijski stil dozvoljava kombinovanje retro, vintage i modernih elemenata.

Nije neobično u ovim kuhinjama vidjeti stare drvene grede, zid oblijepljen starom ciglom, retro uređaje i moderne kuhinjske elemente. Malo ko neće industrijske kuhinje smatrati udobnima sve zahvaljući upotrebi različitih materijala.

PODOVI U KUHINJI U INDUSTRIJSKOM STILU

Podovi mogu biti i drveni

Podovi mogu biti i drveni

Širok spektar podova se može upotrijebiti u ovim kuhinjama. Betonski pod većina će personifikovati sa industrijskim stilu. Ali dobro će izgledati brodski pod u boji izbjeljenog hrasta ili javora. Takođe, možete upotrijebiti keramičke pločice kvadratnog oblika, manjih dimenzija 10x10cm ili 15x15cm. U kuhinji možete kombinovati dvije vrste materijala, drvo i pločice, pločice i beton ili neku treću kombinaciju koja se vama sviđa.

ZIDOVI U KUHINJI U INDUSTRIJSKOM STILU

Vrlo često u kuhinjama u industrijskom stilu dominira bijela boja, bilo u vidu boje za zidove ili keramičkih pločica. Za topliji izgled ovih kuhinja poslužite se sa dekorativnim zidnim oblogama u vidu stare cigle koje su dosta jeftinije u odnosu na pravu staru ciglu a lakše se postavljaju. Jedna od opcija je upotreba i lamperije koja može biti obojena u neku svjetliju ili tamniju boju. Ona će u kuhinju unijeti teksturu i učiniti zid ili zidove jednostavnijim. I kod kuhinja u industrijskom stilu možete se poslužiti akcentiranjem samo jednog zida ili dijela zida. Danas se mogu kupiti i betonske ploče koje se ljepilom pričvršćuju za zid baš kao i keramičke pločice.

OSVJETLJENJE KUHINJA U INDUSTRIJSKOM STILU

Kombinujte više rasvjetnih tijela

Kombinujte više rasvjetnih tijela

Rasvjeta igra vrlo važnu ulogu i to ne samo u kuhinjama koje su uređene u industrijskom stilu. Kombinujte više pozicija za rasvjetna tijela. Imajte centralnu rasvjetu koja je najčešće u vidu lustera. Metalna rasvjetna tijela će se lijepo uklopiti u industrijski stil, posebno su interesantni retro lusteri. Nemojte zaboraviti da LED rasvjetom osvjetlite radne površine ispod visećih elemenata. Ako ih ne osvjetlite najvjerovatnije ćete morati raditi u mraku jer u većini slučajeva leđima zaklanjamo izvor svjetlosti. Osvjetlite i trpezarijski sto. U kuhinjama u industrijskom stilu kablovi ne moraju biti skriveni postavite ih na neki smislen načina, posebno će zanimljivo izgledati kablovi u vidu spirale.

KUHINJSKI NAMJEŠTAJ U INDUSTRIJSKOM STILU

Namještaj različitih stilova

Namještaj različitih stilova

Industrijski stil u kuhinji daje vam široke mogućnosti kod izbora namještaja. Možete upotrijebiti: rustične elemente od grubo obrađenog drveta, kuhinjsko ostrvo izgrađeno od stare cigle ili fasadne cigle za moderniji izgled, retro metalne stolice ili moderne od plastike u boji, police napravljene od metalnih vodovodnih cijevi, ali i moderne kuhinjske blokove svedenih linija. Držite se monohromatskih boja, bogatstva tekstura, mnogo reflektirajućih površina i kombinovanja različitih materijala.

Ako smo vas bar malo zainteresovali za industrijski stil ispunili smo cilj. Industrijski stil možete približiti svome ukusu tako što ćete ga kombinovati sa nekim drugim stilom, a boju u njega možete unijeti dekorativnim elementima. Nemojte izbjegavati kuhinje u industrijskom stilu ukrasiti cvijećem.

Tagged under

Leave a Reply