U Beogradu će cijene stanova padati i u 2014.

Beogradsko tržište nekretnina je i dalje najkativnije tržište u Srbiji. Više je razloga za to ali svakako je najbitniji taj da je Beograd glavni grad sa veoma razvijenom privrednom aktivnošću, stoga ni ne čudi što se prvo uvijek rasprodaju najskuplje nekretnine.

U 2013. godini prosječna cijena novogradnje u Begradu je iznosila oko 1200 €/m². A kako će se cijene kretati u 2014. godini teško je prognozirati ali na osnovu prvog kvartala mogu se izvući neki zaključci.
Poslije godina stagniranja tržište ekretnina se postepeno stabilizuje. Oscilacije cijena su sve manje. I dalje Beograd je rekorder po razlici cijena stanova prije početka recesije i sada. U 2013. zabilježeni pad cijena novogradnje u odnosu na 2012. godinu bio je oko 5%. Tako kad bi se svi padovi cijena sabrali, došli bi do pada cijena od oko 25-30% u odnosu na vrhunac koje je tržište nekretnina postiglo 2008.-2009. godine. Prema svim prognozama i analizama očekuje se dodatni pad cijena novogradnje za minimalno 3%. To će posebno biti izraženo u zadnjem kvartalu 2014. godine kada su inače cijene najniže.
Tako najjeftinije stanove moći ćete kupiti u: Žarkovu, Mirijevu, Labudovu, Borči i Karaburmi, dok najskuplji stanovi će se prodavati u: centru, Vračaru, Novom Beogradu i Banovom Brdu. Prema statistikama najviše se traže stanovi od 40m2 do 50m2 na drugom ili trećem spratu. Pri čemu se, sa većom spratnošću i većem broju kvadrata i cijena kvadratnog metra smanjuje. Naš savjet je sačekajte kraj godine za kupovinu stana i birajte stanove na osnovu kvaliteta gradnje a ne na osnovu blizine centru.

Tagged under

Leave a Reply