Travnjak iz snova – sve što trebate znati

Proljeće je idealno vrijeme da svoju tratinu dovedete u savršeno stanje i da postane istinski ukras vašeg dvorišta. Poslije žarkog ljeta a potom i zime,  na travnjaku su vidljiva oštećenja koja ćete morati popraviti. 

Pažljivo pregedajte tratinu. Da li preko njega postoje staze koje ste napravili presjecajući krivine, tragovi mahovine, dijelovi bez trave ili oni sa korovom… sad je vrijeme da sve to popravite.

Mahovina i mrlje bez trave se javljaju najčešće u hladu drveća. Trava obično treba bar šest sati direktne svjetlosti da bi uspješno rasla. Rast trave možete popraviti tako što ćete prorijediti krošnju drveta. Ako vam je ovo isuviše radikalno rješenje razmislite da li u tom dijelu uopšte trebate travnjak. Tu možete posaditi cvijeće i grmlje koje raste u hladu ili pak oko drveta napraviti mjesto za odmor a umjesto trave postaviti šljunak. Takođe, ako je problem u nedostatku svjetlosti od sat ili dva, na tom mjestu posadite travu koja je tolerantna na manjak sunčeve svjetlosti. Mjesta gdje fali trava ponovo zasijte. Umjesto da čekate da trava izraste, ta mjesta možete zakrpiti travnatim busenima koji se mogu kupiti. Staze koje ste napravili ostavite. Očigledno je da se ljudima sviđa ta prečica. Takve staze popločajte zanimljivim betonskim pločama u vidu lista ili pak napravite vrtnu stazu sa šljunkom.

Travnjak u hladu

Travnjak u hladu

Velike vrućine mogu izazvati velike posljedice po travnjak. Jedna od tih posljedica je pojava suhog sloja trave odmah iznad zemlje. Taj sloj može doprinijeti ako je proljeće kišno stvaranju gljivičnih bolesti koje mogu u potpunosti devastirati tratinu. Najbolji način da ovo preduprijedite je da metalnim grabljama podignete zamršenu travu. Svu suhu travu potom bacite na komposište.

Većina ljubitelja lijepih tratina zaboravlja da joj je neophodna aeracija (prozračivanje travnjaka). Aeracijom omogućavate pojačano snabdjevanje kiseonikom i vodom korijena trave. Aeracija se radi vilima i to poslije kiše kada je zemlja mokra. Nemojte pokušavati aerirati travnjak kada je zemlja suha, samo ćete bespotrebno skakati po vilama! Aeracija (prozračivanje) se radi vilama, jednostavno vile zabodite u travnjak oko 10cm i malo proširite rupu pomjeranjem drške vila naprijed i nazad. To ponavljajte dok cijeli travnjak ne pređete. Za veliki travnjak će vam biit potrebno mnogo vremena ali posotoji i mehanički aerator koji će znatno brže uraditi posao.

Prozračivanje ili aeracija travnjaka

Prozračivanje ili aeracija travnjaka

Krpanje neravnina i rupa na travnjaku

Krpanje neravnina i rupa na travnjaku

Za lijepu travnatu površinu neophodno je redovno prihranjivanje organskim ili vještačkim đubrivima. Međutim, vrlo često, ne čitajući uputstva na sredstvima za prihranjivanje, mnogi spale travu. Posavjetujte se u svojoj poljoprivrednoj apoteci ili u vrtnom centru koje đubrivo korisiti, u kojem omjeru, da li kombinovati đubrivo sa herbicidima i insekticidima itd. Najbolje vrijeme za aplikaciju đubriva je ujutro, dok se rosa još nije digla. Vlaga će pomoći aktiviranje fertilazera a ujedno ćete uštejeti, jer nećete morati prije prihranjivanja zaliti tratinu.

Vremenom se na travnjaku pojavljuju rupe i neravnine. Te rupe popunite sitnom zemljom. To uradite prije aeracije. Potom grabljama rasporedite zemlju ali tako da se vrhovi trave vide. Nakon toga, zalijte.

Još jedna stvar je izuzetno bitna ako želite da imate tratinu iz snova, a to je redovno košenje, ali o tome drugom prilikom.

Tagged under

Leave a Reply