Tajne urbanog vrtlarstva

Svako sa malo slobodnog prostora na koje može doprijeti malo sunca i saksijom, može uživati u urbanom baštovanstvu. Iako živite u urbanom području, usred gradske vreve, ne očajavajte – još uvijek možete da imate vrt.

Povrće na balkonu.

Povrće na balkonu.

Samo je potrebno da iskoristite malo kreativnosti da nađete slobodnu prozorsku dasku, balkon ili krovnu terasu i zasadite cvijeće, povrće ili začinsko bilje. Za ovakav vrt vam je potrebno samo nekoliko saksija i bar šest sati sunca. Daske od prozora obezbjeđuju sasvim dovoljno svjetla za biljke kao što su begonije, petunije, bosiljak… Većina cvjetnica zahtijeva direktnu sunčevu svjetlost bar nekoliko sati dnevno. Prije sadnje istražite koliko biljke koje planirate da sadite trebaju svjetlosti i da li uopšte trebaju. Na osnovu toga napravite plan gdje ćete koju biljku postaviti. Balkoni i krovne terase su bolja mjesta za rast biljaka. Većina ovih mjesta ima dovoljno svjetlosti, posebno krovne terase. Na krovnim terasama tokom ljetnjih mjeseci biljke će imati potrebu za povećanom količinom vlage stoga ćete ih morati češće zalijevati.

Krovna terasa kao ugodno mjesto za odmor i relaksaciju u centru grada.

Krovna terasa kao ugodno mjesto za odmor i relaksaciju u centru grada.

Za rast povrća na balkonima i krovnim terasama koristite saksije dubine oko 50cm. Ovo se odnosi posebno na one biljke koje imaju duboko korijenje kao što su krompir i paradajz. Kod uzgoja povrća u saksijama jedna od najvažnijih stvari je obezbijediti biljkama optimalnu vlažnost. Suviše vlažno tlo ili suho, može izazvati probleme. Najbolje je da prilikom zalijevanja stavite prst u zemlju ako je zemlja suha oko 3cm u dubinu, vrijeme je da povrće zalijete. Samo-zalijevajuće ili hidropone saskije su dobre za krovne terase gdje vruć vazduh tokom ljetnjih mjeseci može da skuha biljke. Pazite i na boju saksija. Saksije ofarbane u tamne boje upijaju više topline koja može da izazove oštećenja na korjenovom sistemu biljaka. Kako bi izbjegli ovaj problem, tamne saksije pomjerite na ona mjesta koja su u vrijeme velikih vrućina u hladu. Ako vam vaš budžet ne dozvoljava da kupite nove saskije ili teglice, možete koristiti i priručne posude koje se lako mogu adaptirati u saskije na primjer, plastične kantice, betonske blokove, stare šerpe itd. Najbitnije je da na svakoj saksiji napravite dovoljan broj rupa na dnu kako bi obezbijedili nesmetanu drenažu. Pošto se ovdje radi o saksijama koje će biti postavljene napolje pazite i na oblik saksija, sve saksije nepravilnog dna ili kod kojih je dno uže od vrha saksije mogu biti prevrnute sa jačim vjetrom. Prema tome, dodatno ih pričvrstite za neke fiksirane dijelove na prozorskoj dasci, balkonu ili krovnoj terasi.

Nikad ne upotrebljavajte zemlju iz dvorišta već uvijek sterilan supstrat predviđen za biljke koje sadite!

Vertikalnim vrtovima povećajte površinu za uzgoj biljaka.

Vertikalnim vrtovima povećajte površinu za uzgoj biljaka.

Urbani vrtovi nemaju beskonačno mnogo prostora za rast ali mogu da se šire u visinu. Viseće korpe, zidovi, viseći vrtovi povećavaju površinu urbanog vrta i to vertikalno. Postavite na zidove mreže bilo metalne ili drvene (rešetke od drveta) koje će omogućiti rast biljaka i koje će poslužiti kao oslonac saksijama. Sve biljke koje rastu u visinu imaće koristi od ovih mreža, mahunarke, paradajz, krastavci ali i cvijeće u vidu loze. Teže plodove dodatno svežite za rešetku npr. dinje. Ukoliko imate želju da uzgajate na krovnoj terasi patuljaste voće imajte na umu da su vam potrebne saskije minimalne zapremine 60 litara i dvije voćke u paru, za oplodnju cvjetova. Prilikom uzgoja cvijeća, povrća ili začinskih biljaka, nikad ne upotrebljavajte zemlju iz dvorišta već uvijek sterilan supstrat predviđen za biljke koje sadite!

Za uspješan uzgoj biljaka na balkonu, krovnoj terasi ili prozorskoj dasci nije potrebno veliko umijeće, niti trud a još manje vrijeme. Neka vam urbano vrtlarstvo bude hobi, zabava u kojoj ćete uživati. Radovaćete se svakom novom cvijetu ili plodu a vaš balkon će biti prava mala zelena oaza na koju uvijek možete pobjeći.

Tagged under

Leave a Reply