Tajne poznatih enterijerista

Samo nekoliko jeftinih trikova može vaš dom pretvoriti od “eh” u “uh”. Da li ste se ikada zapitali, kako u časopisima stanovi izgledaju tako dobro? Vjerovali ili ne, ne radi se tu o skupom i ekskluzivnom dekoru već u umjetnosti posvećivanja pažnje sitnicama.

1 Razlika između vašeg stana u koji ste uložili toliko mnogo truda i slika stana koje isijecate iz magazina može biti samo u pravilno postavljenoj vazi sa malim buketom. Nismo ni mi vjerovali u ovo, ali pokušajte sljedeće, prstom prekrijte cvijeće na stolu, pa ga sklonite. Primjećujete razliku?! Soba izgleda manje natrpano, življa je i toplija. Prema tome, postavite u sobu nižu vazu sa cvijećem. Cvijeće neka bude uniformno, nehajno poredano.

U prostorije nemojte imati više od tri predmeta u smeđoj boji.

U prostorije nemojte imati više od tri predmeta u smeđoj boji.

2 Postoji jedna boja koja je u našim enterijerima vrlo zastupljena. Koristimo je jer se slaže gotovo sa svim drugim bojama i na njoj su mrlje manje uočljive. Da, to je smeđa boja. Prema stručnjacima prilikom dekorisanja ne bi trebalo da u jednoj prostoriji upotrijebite više od tri predmeta u nijansama smeđe, što uključuje i pod. Međutim šta uraditi sa ostalim namještajem koji imate u smeđoj boji? Presvucite stolice ili fotelje, komode ili stolove prefarbajte, a ostatak premjestite u druge prostorije.

Na policu u kupatilu postavite sve predmete koje često koristite.

Na policu u kupatilu postavite sve predmete koje često koristite.

3 Postoje neke posude u kupatilu koje vrlo često koristite kao što su, posude za sapun, losioni, posude za četkice za zube, čaše… Zašto ih skrivate, dekorišite sa njima. U kupatilu police su neprocjenjljive. Postavite na njih svoje posude a među njih postavite neku biljku u saksiji koja će oplemeniti prostor.

Garnituru za sjedenje dekorišite samo sa tri jastuka različitih veličina.

Garnituru za sjedenje dekorišite samo sa tri jastuka različitih veličina.

4 Svi mi često upadnemo u zamku i kupimo za našu garnituru za sjedenje jastuke iste veličine. Zbog toga naši trosjedi izgledaju pretrpani i dosadni. Vi samo trebate tri  jastuka ovih veličina: 50cmx50cm, 40cmx40cm i 30cmx40cm. Ova tri jastuka uvijek će izgledati zajedno dobro bez obzira kako ih aranžirate.

Kombinujte suprotne boje, tople i hladne.

Kombinujte suprotne boje, tople i hladne.

5 Neki ljudi prilikom uređenja enterijera priklanjaju se hladnim bojama, neki toplim, međutim većina nas ne zna, ili zaboravi, da se suprotne boje slažu. Pogledajte sliku, kako su se detalji u koraljnoj boji uklopili u sobu u kojoj dominiraju hladni plavi i bijeli tonovi. Sličan je princip kao kod slane čokolade koja osvaja svijet. So u čokoladi obogaćuje ukus same čokolade.

 

Tagged under

Leave a Reply