Svježe povrće iako nemate baštu

Cijene hrane svakim danom su sve više i više. A vrlo je diskutabilan i kvalitet hrane koju možemo kupiti. To je dovoljno razloga da uzmete stvar u svoje ruke. Nije vam potrebna velika površina da imate svjež paradajz na svom stolu ili krastavac.

Za baštu na balkonu vam treba nekoliko saksija, malo zemlje i osunčana površina. Lakše je nego što mislite posebno ako budete pratili naše instrukcije.

Saksije

Za različite biljke uzmite odgovarajuće saksije.

Za različite biljke uzmite odgovarajuće saksije.

Da bi odlučili koje vam saksije trebaju prvo morate znati sa koliko novca raspolažete. Zatim odlučite koje ćete povrće saditi. Luk i začinsko bilje trebaju male saksije, dok paradajz treba veću saksiju jer mu je potrebno mnogo vode. Savjetujemo vam da uzmete plastične kontejnere. Bilo koju saksiju kupite obezbijedite dobru drenažu. Bez dobre drenaže vaše biljke će ubrzo uginuti.

Supstrat ili zemlja za sadnju

Supstrat za sadnju povrća mora da zadržava vlagu. Upotrijebite kombinaciju supstrata i piljevine, što je najjeftinije. Saksije napunite zemljom do oko 3cm ispod gornje ivice saksije.

Prostor

Šta ćete uzgajati i količinski koliko, zavisiće od toga koliko prostora imate. Isplanirajte svoj prostor prije kupovina saksija. Viseće saksije i saksije na prozorima omogućiće da iskoristite i neproduktivne prostore. Imajte na umu da biljke trebaju bar pet sati direktne sunčeve svjetlosti. Kupus može da raste u sjenovitim mjestima, dok paradajz i krastavci vole mnogo sunčeve svjetlosti.

Sadnja

Napunite  saksijice za rasad (tray) pripremljenom mješavinom zemlje, natopite je vodom i sadite  sjeme na razmak od 5cm jedna od druge ili u svaku saksijicu po jednu sjemenku. Smjestite saksijice na sunčano mjesto. Zalijevajte svaki dan. Poslije nekoliko nedjelja vidjećete mlade biljke. Pošto biljka pusti par listova presadite mlade biljke u pripremljene saksije. Sadite ih na razmako kako piše u uputstvu na kesici. Redovno zalijevajte.

Prihrana

Berite samo onoliko koliko vam je potrebno.

Berite samo onoliko koliko vam je potrebno.

Ne pretjerujte sa prihranjivanjem biljaka jer umjesto sočnog paradajza dobićete uginulu biljku. Posavjetujte se u poljoprivrednoj apoteci ili kupite NPK đubrivo, razgradite u vodi i tim zalijevajte povremeno. Možete koristiti i organsko đubrivo.

Branje

Berite onoliko koliko vam je potrebno, plod će ostati svježiji na biljci. Podzemne plodove vadite ali pazite da ne oštetite susjedne biljke.

Gajenje na ovaj način povrća je zabavno i na kraju ćete osjećati zadovoljstvo postignutim. Međutim najveća prednost ovakvog uzgoja je da znate šta jedete.

Tagged under

Leave a Reply