Šta je ratan i kako prepoznati kvalitet?

Sa nadolazećim lijepim vremenom, sve više želimo svoje slobodno vrijeme provesti na otvorenom. Mnogi su se već opremili, i sa prvim naznakama proljeća već postavili svoje dvorišne garniture u stanje pripravnosti. Oni koji to tek planiraju uraditi, možda će baš u garnituri od ove egzotične biljke naći rješenje.

Naime, ratan (rattan) je vrsta puzavice koja raste u tropskim šumama Dalekog Istoka, i može da naraste i do 30-ak metara u vis.

stabljika ratana

Stabljika ratana

Namještaj napravljen od kvalitetnog ratana je odlična investicija jer je  tako reći nepoderiv. Za razliku od bambusa čije su stabljike šuplje, stabljike ratana imaju i srž i koru što ih čini izuzetno čvrstim i elastičnim. Pruće rattana, koje može biti različitih debljina i oblika, čini gradivnu osnovu namještaja dok se sama kora  uglavnom koristi kao potpora i ojačanje ili pak dekoracija na pregibima i zglobovima. Prirodna boja varira od svjetlo žute do sivo-smeđe i smeđe,  ali se može farbati i u drugim nijansama.

ojačanje od kore ratana

Ojačanje od kore ratana

 

Ono što određuje kvalitetu ratana jeste njegova površina i debljina. Površina namještaja od rattana bi trebala biti glatka bez štrčećih vlakana i dlačica, a boja uniformna i jednaka na svim mjestima. Debljina pruća determiniše čvrstoću namještaja, tako da što je veći prečnik stabljike to će i namještaj biti sigurniji i jači. Takođe je bitno obratiti pažnju i na spojeve, odnosno čime su sastavljeni. Najbolja varijanta jesu šarafi prekriveni drvenim čepovima.

garnitura od ratana

garnitura od ratana

Iako je u ponudi salona namještaja bezbroj drugih, možda i jeftinijih opcija , ovu varijantu toplo preporučujemo zbog već ranije spomenute dugovječnosti  i ništa manje važnog prefinjenog dizajna koji se može uklopiti u različite eksterijere. Nadamo se da će vam naš članak bar donekle pomoći u izboru dvorišne garniture i da na što bolji način provedete predstojeće sunčane dane.

Tagged under

Leave a Reply