Saksijske filler biljke

Već smo govorili o thriller biljkama u saksijama koje su arhitektonska osnova cijele saksijske kombinacije biljaka. Odmah ispod thriller biljaka nalaze se filler biljke koje su poveznica thriller biljaka i spillera a koje uravnotežuju izgled cijele kombinacije. One su srednje visine, za razliku od thriller biljke, koja uglavnom bude jedna u saksiji, filler biljaka bude više. Ako ste u dilemi koje biljke mogu poslužiti kao filler u nastavku vam predlažemo njih pet s kojima ne možete pogriješiti.

saksijske biljke1

Koleus – je dobro poznata biljka koja se može uzgajati kao sobna biljka ali i napolju. Listovi su prelijepi, raznobojni. U visinu može da naraste 45cm dok u širinu i 75cm. Listovi su zbijeni, poredani stepenasto pa su idelani za prikrivanje donjih dijelova izdanka thrillera. Dobro će rasti u blagoj sjeni ali i na suncu. Predlažemo sortu Coleus Kong Jr..

saksijske biljke2

Cinija – može da posluži kao spiller. Posebno izdvajamo sortu Double Zahara Strawberry kojacvjeta cijelo ljeto i nije potrebno uklanjanje uvenulih cvjetova što uveliko olakšava brigu o njoj. Najčešće raste u visinu od 50cm a tolika joj je i širina.

saksijske biljke3

Šaš – je močvarna biljka ali sorta Toffee Twist može da posluži kao filler. Listovi su boje bronze i idelani su za dodavanje teksture saksijskoj kombinaciji. Pored svoje uloge kao spillera ovaj šaš može da posluži i kao thriller a sve zahvaljujući svojoj visini.  Naime, može da naraste i 60cm u visinu.

saksijske biljke4

Euphorbia Inneuphdia – je jednogodišnja biljka koja cvjeta mnoštvom bijlih cvjetića. Iako obožava sunce vrlo lako se može adaptirati za rast u blagoj hladovini. Ako je posadite očekujte vulkan cvjetova cijelo ljeto. Ova Euphorbia može da naraste u visinu 40-ak cm a toliko i u širinu.

saksijske biljke5

Lantana Luscious Citrus Blend – je magnet za leptire. Ova tropska biljka je izuzetno zanimljiva jer kad procvjeta ima osobinu da mijenja boju cvjetova kako se cvjetovi bliže svom kraju. U širinu naraste do 50-ak cm a toliko i u visinu.

Saznajte koje biljke mogu biti thriller.

Saznajte sve o kombinovanju cvijeća u saksijama.

Tagged under

Leave a Reply