Ruže koje cvjetaju crnim cvjetovima, Halfeti

U turskom selu Halfeti, rastu izuzetno rijetke ruže koje cvjetaju crnim cvjetovima. Iako su istog oblika kao i većina ruža, njihova boja ih stavlja u centar pažnje ljubitelja kraljice cvijeća. Ove ruže su tako crne da izgleda kao da ih je neko ofarbao u crnu boju! Međutim, crna je njihova prirodna boja. Crne ruže Halfeti su jedno vrijeme bile na zlom glasu kod lokalnog stanovništva ali danas nad njima strijepi cijelo selo.

crna ruza halfeti1

Iako su Halfeti ruže čisto crne oe u u početku tamno bordo boje. Halfeti ruže imaju crnu boju zahvaljujući nizu vanjskih faktora. Jedan od faktora je pH podzemnih voda koje potiču iz rijeke Eufrat. Drugi faktor je specifičan sastav zemlje u kome rastu.

Ove crne ruže u proljeće cvjetaju prvo u tamno crvenim nijansama a kako ljeto odmiče one postaju čisto crne. Zbog svoje specifične boje lokalno stanovništvo je jedno vrijeme smatralo da su vijesnik loših vijesti i smrti pa su bile pred istrebljenjem. Na svu sreću to se nije desilo. Druga opasnost po ove rijetke ruže desila se početkom 90-ih godina prošlog vijeka kada je cijelo selo moralo biti premješteno zbog izgradnje hidrocentrale. Nažalost, ruže nisu baš najbolje podnijele preseljenje pa su morale intervenisati lokalne vlasti koje su sakupile sadnice ruža i posadile ih bliže originalnom mjestu gdje je bilo „staro“ selo Halfeti. Tek tada ruže su ponovo počele da cvjetaju čisto crnim cvjetovima.

crna ruza halfeti2

Ako se nađete u Turskoj ovog jeta, a ljubitelj ste ruža, potražite selo Halfeti i pogledajte kako izgledaju crne ruže.

Tagged under

Leave a Reply