Poštar koji je napravio palatu

Ovo je priča o francuskom poštaru koji je proveo 30 godina svog života gradeći svoju kuću iz snova – dvorac napravljen od šljunka i kamenja koje je pronalazio duž svoje poštarske rute.


Ferdinand Cheval navodno je počeo gradnju svoje ”’Idealne palate” (fr. Palace Ideale) 1879. godine, kada se sapleo o neobičan kamen. Nadahnut njegovim oblikom, počeo je svakog dana sakupljati kamenčiće na koje naiđe. U početku ih je nosio u džepovima, ali kako je sakupljao sve više i više  počeo  je koristiti i korpu, a na kraju i ručna kolica.
Prvih 20 godina proveo je gradeći spoljne zidove dvorca,  u blizini njegovog doma u Drôme-u, Francuska. Radio je sam, uglavnom noću poslije posla, sa samo jednom uljanom lampom.

Završena građevina imala je karakteristike i hrišćanske i Hindu arhitekture, iako je bila nezavisna od bilo kog umjetničkog pokreta ili arhitektonskog stila. Bio je inspiracija mnogim nadrealistima , pa i sam Pablo Pikaso je bio impresioniran njegovim djelom. Uticajni kubanski pisac dnevnika  Anaïs Nin, posvjedočio je o Chevalovom radu u jednom od eseja koje je napisao.

Ali Cheval se nije zaustavio. U svojim poznim sedamdesetim potrošio je dodatnih osam godina na izradnji sopstvenog mauzoleja na obližnjem groblju, gdje je i sahranjen 1924.

1969. Palata je proglašena kulturnim i istorijskim spomenikom, a Cheval-ov lik je 1986 stavljen na francuke poštanske markice. Sin poljoprivrednika, Ferdinand nikada nije imao nikakvu formalnu umjetničku, arhitektonsku ili zidarsku obuku. Sve što je imao  bili su sirovi talenat i mnogo upornosti.

Tagged under

Leave a Reply