Planiranje vrta uvod

Za svaki posao pa tako i za pravljenje novog vrta ili pak redizajniranje starog, potreban je dobar plan. Ovom prilikom pokušaćemo da vam približimo planiranje novog vrta. Uzmite papir i olovku, trebaće vam. 

Planiranje vrta

Sve zapišite, za svaki posao je bitan dobar plan.

Razmislite za šta će vam sve koristiti, da li trebate dio u kome će se djeca igrati, ili dio u kome ćete praviti roštilj, da li možda želite da sadite i povrće. Izmjerite zemljište na kome želite da izgradite vrt. Da li u svom vrtu imate neko drveće, pogledajte kolika je sjenka toga drveća kako bi kasnije znali gdje koje biljke saditi. Ukoliko vam je teren na kome planirate sadnju vrta kosina, razmislite o pravljenju terasa. Terasast vrt je nešto skuplji i iziskuje više početnog rada ali kasnije je dosta lakši za održavanje.

Držite se jednostavnog dizajna vrta. Ukoliko želite da ujutro u vrtu doručkujete i čitate novine pazite da je dio u koji ćete postaviti sto i stolice izložen jutarnjem suncu. Ako pak volite da zovete prijatelje na roštilj, neka vam mjesto u kome će biti roštilj bude okupano večernjim suncem. Ako imate malu djecu ili unuke ne planirajte bazen ili sličnu vodenu površinu u dizajn. Mali vrt ne može da ima sve kao i veliki! Budite razumni prilikom planiranja, sve biljke koje posadite zahtjevaju brigu, ukoliko ih zapostavite te biljke više neće biti ukras vrta već ruglo!

Prije planiranja pročitajte dostupne tekstove o planiranju vrta, sačuvajte slike koje vam se sviđaju, posavjetujte se sa nekim ko, prema vašem mišljenju, ima lijep vrt.  U sljedećem tekstu ćemo početi sa planiranjem do tada sakupite sve činjenice u vezi vašeg dvorišta kako bi lakše odlučili o vrsti vrta koji želite.

Tagged under

Leave a Reply