Planiranje kupaonice i greške koje morate izbjeći

Planiranje kupaonice, koje je sastavni dio adaptacije stana ili izgradnje kuće, je uzbudljiv posao ali i odgovoran. Ovaj kreativni proces imaće dalekosežne posljedice na kvalitet života. Promjene koje će nastati trajaće najmanje deset godina. Esencijalno je donijeti prave odluke u ovom poslu. Međutim, planiranje kupanice i njena adaptacija odn. izgradnja trebaju se gledati kao posao za sebe odvojen od ostalih prostorija stana.

Prvi korak kod planiranja kupaonice je njeno lociranje u stanu. Pošto kupaonicu koriste svi stanovnici stana potrebno ju je locirati da bude podjednako dostupna svim stanovnicima stana. Ako je u stanu dostupna samo jedna kupaonica od vitalnog je značaja kupaonicu napraviti funkcionalnom i lijepom.

planiranje kupaonice1

Takođe, kupaonicu je potrebno smjestiti tako da se njena vrata ne nalaze na direktnom pravcu u odnosu na prostor za sjedneje kao što je: dnevni boravak, trpezarija, … Ako je nemoguće premjestiti vrata potrebno je izgraditi neku vrstu pregrade npr. klizna vrata sa mliječnim staklom i sl.

Na sve načine  potrebno je izbjeći kupaonicu bez prozora. Ne samo da će kupaonica bez prozora biti tamna već će biti otežana cirkulacija vazduha. Veliki prozori u kupaonici stvoriće osjećaj prostora, omogućiti nesmetan priliv svježeg vazduha i prirodne svjetlosti i omogućiti elegantna dizajnerska rješenja.

planiranje kupaonice2

Prilikom planiranja kupaonice nemojte misliti da je više i bolje. U malim i srednjim stanovima imajte na umu da će velika kvadratura kupaonice uticati na smanjenje kvadrature možda bitnijih prostorija. Umjesto veličine, bolje se fokusirati na funkcionalnost kupaonice.

Prilikom dizajniranja kupaonice razmislite da dio sa wc školjkom i tušem, ili kadom, razdvojite od dijela sa umivaonikom. Na ovaj način ne samo da wc školjka neće biti prvo šta će gost vidjeti ulaskom u kupanicu već je ovo i mnogo elegantnije rješenje.

planiranje kupaonice3

Planiranje kupaonice u mnogome zavisi od njene veličine, kako smo rekli. Ako imate malu kupaonicu a želite da je učinite bar vizuelno većom, nemojte upotrebljavati tuš zavjese i druge materijale kroz koji nisu providni. Umjesto njih upotrijebite tuš kabine od stakla.

Planiranje kupaonice nije jednostavno ali je zabavno, Prije nego odlučite se za konkretno rješenje utvrdite da li ste ispoštovali ovih nekoliko pravila kako biste dobili lijepu i funkcionalnu kupaonicu.

Tagged under

Leave a Reply