Perunika ili Iris, kraljevski cvijet

Stoljećima unazad perunika ili iris, kako ko zove ovo cvijeće, su bili simbol kraljevskih proodica, najviše zbog svog elegantnog izgleda. Jedan od najranijih prikaza irisa seže u doba kralja Minosa, na grčkom ostrvu Kritu, 2100. godine prije naše ere. Iris nosi naziv po boginji duge koja je bila poštovana od strane starih Grka. U našim krajevima iris se vrlo često zove i perunika a to ime potiče od staroslavenskog Boga grmljavine Peruna.

Sorte irisa

Sorte irisa

Iris je bio simbol i kralja Francuske, uključujući i Luja XIV. I druge su kraljevske porodice i monarhije posuđivale ovaj cvijet i stavljale ga simbolično na svoju zastavu, ko ni jedan cvijet prije ovoga. Danas postoji više od dvije stotine sorti perunika. Iako su u trendu veliki cvjetovi, neki od tradicionalnih sorti koje se vijekovima unazad uzgajaju prisutne su i danas.

Perunike su višegodišnje biljke, vrlo lako se uzgajaju, nije im potrebna posebna njega i vrlo lako se i razmnožavaju. Najčešće cvjetaju u kasno proljeće, odmah nakon tulipana i narcisa. Kod nas irisi najčešće rastu do visine od 100cm, mada ima i manjih. Iris je biljka izuzetno otporna na bolesti, korov i na jake mrazove. Cvjetovi su veliki, različitih boja. Najčešće srećemo cvjetove tamno plave boje koja je karakteristična za sibirske perunike. Perunike su najljepše ako ih posadite na malo sjenovito mjesto. Uspjevaće i na sunčanom mjestu ali je onda potrebno oko njih staviti pokrivku za tlo koja će im čuvati vlagu tokom ljetnjih mjeseci. Tada ih je potrebno i redovno zalijevati. Da biste intenzivirali rast i cvjetanje perunika redovno ih rasađujte. Rasađivanje je jednostavno. Izvadite korijen perunike, rizom, iz zemlje i razdvojite ga na nekoliko dijelova oštrim nožem a potom ga ponovo posadite u zemlju. Najbolje je ovo uraditi po cvjetanju biljke ili u kasnu jesen. Perunike koje se ne rasađuju vremenom imaju sve manje cvjetova a sve više lišća. Nakon sadnje, potrebno je održavati vlažnost zemlje nekoliko sedmica. Irisi ne zahtjevaju posebnu prihranu sasvim dobro će reagovati na klasična NPK đubriva.

Irise sadite duž staza, zbog svoje visine sasvim dobro će izgledati i u pozadini sitnijeg cvijeća. Toplo vam preporučujemo da nabavite Holandski iris koji će uskoro postati vaše omiljeno proljetno cvijeće.

Tagged under

Leave a Reply