Osvežite stari i pohabani nameštaj dekupaž tehnikom

Decoupage ili dekupaž je umjetnost ljepljenja smislenih komada papira ljepilom. Ova tehnika je najvjerovatnije  nastala 1100. godine u Kini. Međutim, veliki broj istoričara se slaže da seže mnogo dalje u prošlost. Kako bilo,  dekupaž je tek u Kini postao umjetnost. Oni su koristili ovu tehniku da uljepšaju lanterne, vrata i namještaj.

Pravu popularnost tehnika je dobila u XVII vijeku u Italiji i Francuskoj kada je Marija Antoneta iskazala interesovanje za namještaj ukrašen dekupaž tehnikom. Od tada dekupaž ide uzlaznom putanjom sve do XIX vijeka kada su dame od stila voljele dekupaž namještaj i paravane. Tokom vremena dekupaž je imao samo uzlaznu putanju popularnosti sve do današnjih dana kada je doživio novi procvat.

Dekupaž tehnikom se može dekorisati bilo koji komad namještaja ali se najčešće dekorišu komode, vitrine, stolići i stolice. Dekupaž tehnikom možete dekorisati i zidove, vrata i druge veće površine. Prije nego pokušate dekupaž tehniku obratite pažnju na nekoliko stvari.

  • Uvijek upotrebljavajte ravan, gladak papir bez neravnina i reljefa. Ako vam se neki uzorak sviđa a ima reljef po sebi odnesite ga i fotokopirajte.
  • Uvijek upotrebljavajte oštre makaze. Ništa nije ružnije od iskrzane slike.
  • Bojite valjkom ili spužvom kako bi dobili ujednačeno obojenu površinu.
  • Papir nakvasite dovoljno da se opusti kako bi mogli manipulirati sa njim bez problema.
  • Kada nanosite vlažan papir na površinu, imajte mokre ruke. U suprotnom, vrlo lako vam se može pocijepati.
  • Ako dekupaž tehnikom ukrašavate gornju površinu stola, potrudite se da površinu zaštitite i staklom.
  • Namještaj dekorisan dekupaž tehnikom držite dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Ove površine su podložne bljeđenju.
  • Ne upotrebljavajte nikakva sredstva za poliranje namještaja, ove hemikalije mogu da unište vaš trud.

Namještaj dekorisan dekupaž tehnikom odlično će se uklopiti u vintage, shabby chic, industrijski, francuski, bohemijski stil ali u enterijere uređene u eklektičnom stilu. Na kraju pogledajte namještaj dekorisan dekupaž tehnikom koji vam može biti inspiracija.

Tagged under

Leave a Reply