Organizacija u plasteniku

Dobro organizovan plastenik učiniće brigu o biljkama lakom i jednostavnom. Pomoći će vam da se pravilno brinete o svojim biljkama i da im omogućite maksimalne uslove za razvoj. 

Police, stolovi, viseće korpe, skladište za vrtni alat neophodan za rad u plasteniku, sve je to neophodno da bi vladao red u plasteniku bez obzira da li imate veliki ili mali plastenik. Dajte sebi vremena da sve dobro isplanirate kako ne bi kasnije greške skupo plaćali.

plastenik_2Nacrtajte plastenik na papir. Uzmite list iz računske sveske i pretpostavite da je svaka kockica 10cm. Dizajnirajte plan svoga plastenika na osnovu veličine i oblika. U dizajn uključite police i stolove koje će iskoristiti maksimalno plastenik, kako po dužini i širirni, tako i po visini. Ocijenite koliko vam je potrebno prostora za prolazak između redova. Police i stolovi mogu biti drveni, metalni ili plastični, šta već imate. Kako bi obezbijedili dobru drenažu,  ako mislite da je neophodno, nagnite ih malo na stranu. Ako vam je plastenik polulučne osnove, pod niže dijelove stavite niže stolove i povećavajte visinu idući ka centru. Prostor između redova polica ili stolova neka bude oko 40cm kako bi se nesmetano mogli kretati. Radni stol na kome ćete vršiti sadnju i ostale poslove postavite blizu ulaznih vrata. Tu upotrijebite stol sa policama ispod radne površine i ladicama, gdje ćete moći čuvati neophodan alat, kante za zalijevanje, saksije i sl. Ne zaboravite mjesto a koje ćete posatviti grijač ako planirate uzgajati biljke cijele zime. Danas postoje različiti tipovi grijanja za plastenike, a najčešći način grijanja malih plastenika je na električnu energiju.

Uzgoj biljaka u plastenicima pruža mnoge prednosti. Uspješan uzgoj biljaka na plastenički način uključuje pridržavanje određenih pravila koja će vam olakšati posao.

Tagged under

Leave a Reply