Od konopca napravite kuglice za jelku

Ove prekrasne kuglice su odličan način da se zabavite u ove zimske dane. One su otporne na vlagu pa ih možete koristiti i za ukrašavanje drveća u dvorištu.

kugle_kanap_1Prije nego što počnete sa izradom kuglica pripremite sljedeći materijal: konopac, balone (po mogućnosti okrugle), akrilni bezbojni lak, vazelin. Konopac može da bude prirodni ili sintetički. Ali prirodni konopac je bolji jer bolje upija lak. Obavezno koristite zaštitnu odjeću, lak se ne može oprati sa odjeće.

kugle_kanap_2Odsijecite komad konopca sa kojim vam je lako raditi i namočite ga u laku. Sintetička vlakna teže upijaju lak. Između dva prsta provucite kanap da bi iscjedili višak laka. Pošto se lak osuši on će ukrutiti konpac i neće upijati vodu.

kugle_kanap_3Naduvajte balone veličine koju želite. Da bi ukrasi bili pravilna lopta, koristite okrugle balone. Namažite cijelu površinu balona sa vazelinom. Vazelin ima ulogu da se konopac ne zalijepi za balon. Počnite obmotavati balon horizontalno, duž ekvatora, a poslije nekoliko namotaja pređite na uspravno obmotavanje, na taj način kugla će biti čvršća. Obmotavajte dok ne dobijete otvore manje od centimetra.

Objesite balone da se osuše 24 sata. Kada je konopac suh izduvajte balone i izvucite ih iz kugle.

Na kraju kugle od konopca okačite pomoću satenske trake. U kugle možete naknadno ubaciti suho voće, bobice, orahe itd.Također, na površinu kugle možete zalijepiti crvene bobice. Umjesto kanapa možete koristiti i trake.

 

Tagged under

Leave a Reply