O čemu morate razmišljati kada planirate proširivati ili prepravljati vaš stambeni prostor?

Neovisno o tome da li se broj članova vaše porodice povećao ili jednostavno želite malo više prostora, proširenje vašeg stana ili kuće definitivno nije poduhvat koji trebate olako shvatiti. Planirajte tako da se ovaj projekat ukolpi u vremenski period i budžet kojim raspolažete.

Prije nego počnete

Planirajte svoje ideje

Prije nego što pribavite bilo šta što vam je potrebno za ovaj projekat makar to bio i ekser, uzmite papir i olovku i nacrtajte okvirno šta je to što želiti napraviti. Dobro razmislite koji vam je to glavni cilj, recimo više prostora ili bolja funkcionalnost, te prema njemu ravnajte sve ostalo.

Takođe obavezno provjerite u nadležnim ustanovama (administrativna služba grada, odjeljenje za prostorno uređenje), da li su za vaše radove potrebne građevinska ili neke druge dozvole.

Pronađite inspiraciju

Ukoliko posjedujete neke knjige ili časopise koje se bave tematikom uređenja i unapređenja vašeg životnog prostora, bilo bi dobro malo ih prelistati. Možda dobijete koju ideju.

House and garden magazin

Pronađite inspiraciju u nekom od časopisa o uređenju enterijera

Razmislite o dostupnom prostoru

Ukoliko proširujete vašu kuću, znate da će to smanjiti količinu slobodnog prostora u vašem dvorištu. Odvažite šta to dobijate a šta gubite , prije nego što napravite i jedan korak u tom pravcu.

Organizujte svoje vrijeme

Obično se kod popravki, prepravki i renoviranja dešava da prostorija na kojoj se radi, bude isključena iz upotrebe. Razmotrite dobro koliko vremena možete bez iste, a koliko je objektivno vremena potrebno za završavanje svih radova. Vremensko ograničenje može postojati i iz nekog drugog razloga ali bez obzira jako je važno da okvirno odredite period koji vam je potreban za ovaj poduhvat.

vrijeme je novac

dobro isplanirajte vrijeme i novac koji su vam potrebni za vaš projekat

Mjerenja i brojke

Kada ste odlučili na kojem dijelu stana/kuće ćete raditi, uradite mjerenja. Izmjerite sve zidove, podove, prozore … sve ono na čemu ćete raditi . Dobijene brojke će vam pomoći da uklopite kupovinu potrebnog materijala u vaš unapred određeni budžet.

Razmislite i o profesionalnom mišljenju

Prije nego što vaš plan sprovedete u djelo, predočite ga nekom profesionalcu. Logično je da osoba koja se svakodnevno bavi poslovima ove vrste sigurno ima par savjeta i ideja za poboljšanje vašeg projekta.

Profesionalni savjet

Potražite profesionalno mišljenje

Planirajte za potencijalne promjene

Sprovodeći vaš poduhvat u djelo, primjetićete kako mnoge stvari i ne idu baš onako kako ste to isprva zamislili. Neka vaš plan bude fleksibilan i prilagodljiv ovakvim situacijama. Uračunajte dodatni novac, a i vrijeme u slučaju da dođe do određenih promjena, a velike su šanse da hoće.

Usvojite ove sugestije, jer će vam one zasigurno pomoći u vašim radovima i stvaranju doma iz snova.

Tagged under

Leave a Reply