Napravite živu sliku od sukulentnih biljaka

Sukulenti ili sukulente biljke su biljke koje spremaju vodu u svoje povećane listove,stabljike ili korijen. Tu spadaju kaktusi, čuvarkuća, alo vera i mnoge druge. Zahvaljući svojoj osobini čuvanja vode ne zahtjevaju puno vlage . Pored toga mogu biti različitih oblika i boja te njihovo mješanje i kombinovanje izgleda veoma impresivno.Sve ovo ih čini odličnim izborom za naš poduhvat koji smo objasnili u nastavku članka, korak po korak.

Korak 1. Uzmite pelcer

Birajte manje vrste koje neće prerasti granice rama. Veću biljku kao što je eoniujum možete koristiti da bi ste stvorili centralnu tačku ”slike”.

sukuletni pelcerSa malim makazama za orezivanje isjecite pelcer. Donje listove sa pelcera uklonite jer će se iz mjesta gdje su bili, kasnije razviti korijenje.  Pelcere ostavite da se osuše nekoliko dana , prije nego što ih posadite.

Korak 2. Prikupite potreban materijal

potreban materijal

Od materijala za izradu potrebno vam je sledeće:

  • ram bez pozadine i stakla,
  • drvene daščice za okvir,
  • ekseri,
  • željezna mrežica,
  • šperploča za poleđinu,
  • baštenska zemlja,
  • čista krpa,
  • boja,
  • drveni štapić ili olovka

Korak 3. Postavite okvir od daščicadrveni okvir

Pričvrstite okvir od daščica na poleđinu rama kako bi ste dobili prostor za zemljište i biljke. Dašćice obazeno zaštite nekim premazom za zaštitu od vlage.


Korak 4. Postavite čeličnu mrežicu unutar rama

Čeličnu mrežicu postavljate takođe sa zadnje strane. Pazite da gustina tkanja mrežice bude dovoljno malena da drži zemlju , a sa druge strane dovoljno velika da kroz nju prođe stabljika pelcera.

Korak 5. Dodajte
poleđinu

Na okvir od daščica položite šperploču odgovarajućih dimenzija i pričvrstite je ekserima.

Korak 6. Ofarbajte ramfarbanje rama

Okrenite ram licem prema gore i ofarbajte ga željenom bojom. Za starinski izgled ostavite boju da se osuši neko vrijeme a zatim obrišite ram čistom krpom.

Korak 7. Dodajte zemljudodavanje zemlje

Dopustite da se ram u potpunosti osuši prije nego ga napunite zemljom. Zemlju sipajte dok ne dođe do rešetke.

Korak 8. Izbušite rupe

Štapićem ili drvenom olovkom probušite rupe u koje ćete položiti pelcere.

Korak 9. Postavljanje biljakapostaljvanje biljaka

Pelcere postavljajte tako da su stabljike unutar prethodno izbušenih rupa, dok su listovi iznad mrežice.

Korak 10. Osmislite dizajnosmislite dizajn

Počnite sa većim biljkama a zatim ih pratite manjim. Ukoliko vam se desi da se na pojedinim mjestima vidi mreža , ne brinite se, kako sukulenti budu rasli tako će se i praznine popunjavati.

Korak 11. Neka pusti korjenjeneka pusti korjenje

Nakon sadnje držite ”sliku” izvan dometa direktne sunčeve svjelosti kako bi pelceri formirali korjenje duž stabljike. Postepeno povećavajte nivo svjetlosti do potpunog izlaganja direktnom suncu. Prve dvije sedmice ne zalijevajte.

Na kraju sve što vam je preostalo jeste da postavite vaše remek djelo na sto, policu , direktno na zid ili negdje drugdje. Zalivajte ”sliku” jednom mjesečno, tako što ćete je položiti na ravnu površinu i zemljište dobro natopiti vodom. U toplijim krajevima, preporučujemo da zaštitite biljke od podnevnog sunca. Ukoliko je držite u zatvorenoj prostoriji neka se nalazi u blizini prozora koji je okrenut ka jugu.

 

 

Tagged under

Leave a Reply