Namještaj za mali stan

Kupili ste novi stan i sad trebate još da napravite mjesto u kome ćete jesti, spavati, sjediti… ali postoji jedan problem, STAN JE MALI! Kauč će zauzeti cijeli prostor a komoda pola sobe. Ali nije baš tako. I mali stan može i te kako biti lijep i funkcionalan, da prati vaš životni stil i bude prije svega po vašoj mjeri. A nekoliko savjeta koje smo pripremili mogu da vam u tome pomognu.

Počnimo sa jednim paradoksom. Upotreba nekoliko velikih komada namještaja prostor će učiniti većim, nego kad bi upotrijebili mnoštvo malih komadanamještaja. To je zato jer je šest komada naspram tri komada, vaše oči vide broj a mozak upoređuje broj sa veličinom. Međutim, ipak ne treba kupovati komade namještaja koji su u nesrazmjeri sa veličinom prostorije koju namještate. Doduše, taj komad iz radnje može prelijepo da izgleda u prodavnici namještaja ali pitanje je kako bi se njegova veličina uklopila u vaš stan. Zbog toga prije kupovine uvijek skicirajte prostoriju ili cijeli stan koji namještate. Vodite obzira o srazmjeri. U skicu unesite namještaj koji planirate zadržati ili koji ste već kupili. Tek tada ćete vidjeti koliki vam je prostor na raspolaganju.

Na još jednu stvar je potrebno obratit pažnju kada je u pitanju namještaj za mali stan. Uvijek birajtenamještaj sa nogicama ili kod koga se vidi pod ispod njega. Takav namještaj daje iluziju prostora jer se vidi pod ispod njega. Isti trik ćete postići i upotrebom providnog namještaja od plastike, stakla ili sličnih materijala. Takođe, bitno je da namještaj ne oslanjate na zid, dajte prostoriji da diše i omogućite kretanje u stanu. Međutim, nemojte namještaj ni skoncentrisati na sredini sobe. Grupišite ga prema funkciji. Još jedan trik ćemo vam otkriti. Prilikom kupovine namještaja nemojte kupovati namještaj iz iste kolekcije ali ni iste boje. Ako to uradite prostorija će izgledati sterilno i dosadno. Na primjer, kupite bež kauč na njega stavite jastuke sive boje ali bogate teksturom, uz kauč uparite fotelju u drugom stilu sa štofom neutralne boje sa geometrijskim uzorkom.

Namještaj za mali stan mora da bude funkcionalan.Sofa bi trebala da se razvlači i da ima ladicu ispod ili iza. Naslonjača bi trebala da se rasklapa. Stolićpored kauča može da ima dodatne površine koje kad se otvore čine veći stol. U kuhinji umjesto velikog stola napravite kuhinjski otok koji će služiti za pripremu jela, ručavanje,razgovor, ostava … Jednostavno, nemojte dozvoliti da vas nepisana pravila sputavaju, pravila postoje da se krše.

Srećna kupovina.

Tagged under

Leave a Reply