Moderno rješenje za stan od 69 kvadrata

Dizajneri su se našli pred još jednim izazovom, kako renovirati bijeli pravougaoni prostor površine 69m² tako da on postane moderan dom iz XXI stoljeća sa svim svojim prednostima. Jedan od arhitekata koji se istakao u ovom poslu je Daniele Pettenò. Prvo što je učinio je uklanjanje svih slojeva koji su se nakupili na zidovima i plafonu a potom sa poda. Sljedeći je korak bio poboljšanje strukturalne stabilnosti objekta kako bi bio u funkciji još desetinama godina i na kraju instalacija nove izolacije i podnog grijanja.

moderan stan 691

Nimalo jednostavni poslovi doveli su do toga da je Daniele dobio bijelo platno na kome će pokazati svoje dizajnersko umjeće.

Vlasnici su imali želju da u stanu imaju dvije odvojene funkcionalne cjeline. Prvu cjelinu činili bi: spavaća i radna soba a drugu: dnevni boravak, kuhinja i trpezarija. Arhitekta je ispoštovao tu želju i dva nivoa stana je upravo podijelio onako kako su vlasnici željeli.

moderan stan 692

Dizajner se poigrao sa crno-bijelom kombinacijom stvarajući fludinost u prostoru i omogućavajući da u obe cjeline dođe što više prirodne svjetlosti. Zbog toga je čak napravio prozor između kuhinje i spavaće sobe. Spavaća soba je smještena na višlji nivo i u nju se dolazi penjanjem preko nekoliko stepenica. Uređena je u bijeloj boji, baš kao i dnevni boravak a spaja ih crna kuhinja. U njoj centralno mjesto zauzima krevet. Radni dio je malo spušten ali dizajnerski prati koncept spavaće sobe.

moderan stan 693

Drugu cjelinu čini dnevni boravak koji je u bijeloj boji sa sivom garniturom za sjedenje. Posebno je zanimljiva biblioteka koja se pruža preko cijelog zida. Drugi dio ovog otvorenog prostora čini kuhinja i trpezarija. Kuhinjski elementi su poredani u L oblik a ispred prozora koji gleda u spavaću sobu nalazi se trpezarijski stol i stolice modernih linija.

moderan stan 694

Kuhinjski blok je moderan i spojen sa multimedijalnim blokom dnevnog boravka.. Sve je rađenopo mjeri. Svi dijelovi su zatvoreni a u njima su smješteni i ugradni uređaji. Umjesto kuhinjskog ostrva sudoper sa štednjakom se nalazi na kraćoj strani i u crnoj je boji.

Sva ova rješenja učinila su da je prostor maksimalno iskorišten. Kretanjme kroz ovaj stan se osjeća kohezivnost i fludinost dizajna baš onoliko koliko je potrebno da prostor bude dom.

Tagged under

Leave a Reply