Mali, manji stan

Ko kaže da morate imati veliki stan da bi bio udoban i uređen sa stilom? U današnje doba kada je uspjeh priuštiti i stan od 30-ak metara kvadratnih, kvalitetan dizajn enterijera igra veoma važnu ulogu.

Mali stan za velike ideje.

Mali stan za velike ideje.

Uvijek se postavlja pitanje, je li bolja renta ili rata. Po nama priuštiti mali stan nije nemoguća misija. Mali stanovi mogu biti udobno mjesto za život, gdje vam je sve nadohvat ruke. U jednom od ranijih tekstova pokazali smo vam kako možete urediti malo kupatilo, u ovom pokazaćemo vam kako od dnevne sobe napraviti mjesto gdje ćete uživati.

Dnevne sobe u malim stanovima su mjesto okupljanja porodice, mjesto gdje se radi domaći zadatak, gleda TV, odmara se i primaju gosti. Kako napraviti funkcionalnu sobu? Najbitnije je izabrati namještaj koji će zadovoljiti sve potrebe. Ukoliko imate mogućnost izaberite namještaj koji ima više funkciija, nemojte se ustručavati da prepravljate namještaj kako bi zadovoljio vaše potrebe.

Trosjed

Trosjed koji se može rasklopiti.

Trosjed koji se može rasklopiti.

Centralno mjesto u dnevnoj sobi treba da zauzme dobar trosjed. Trebao bi da bude udoban, dovoljno dugačak, da se može rasklopiti i da ima ladice za ostavljanje stvari.

Sto

Sto sa mogućnosti dizanja površine.

Sto sa mogućnosti dizanja površine.

U svakoj kući uvijek ima više stolova, u slučaju malog stana treba se bazirati na jednom multifunkcionalnom stolu. Danas postoje stolovi koji se mogu podizati ili spuštati, na taj način imaćete mali kafe stolić i sto za ručavanje.

Tabure ili fotelja

Tabure sa tajnom pregradom.

Tabure sa tajnom pregradom.

Korištenje taburea ili fotelje je idealan način da povećamo broj sjedećih mjesta ali i da imamo komad namještaja na kome možemo odmoriti noge ili ostaviti nešto u skrivenoj ladici. Pri izboru fotelje odlučite se za skuplju varijantu, fotelju na razvlačenje, nikada ne znate ko će vam doći u goste da prespava u vašem stanu. Izbjegnite korištenje namještaja prije svega trosjeda i fotelja sa masovnim naslonjačima.

Svjetlo

Izbjegnite korištenje podnih lampi. Bazirajte se na plafonjerke ili lampe koje se mogu pričvrstiti na zid. Pošto se radi o malom prostoru nemojte koristiti teške zavjese do poda,  u malim prostorima dnevna svjetlost je dragocjena.

Plakar

Multifunkcionalni plakar.

Multifunkcionalni plakar.

Plakar u malom stanu mora biti multifunkcionalan. Plakar mora imati mjesto za multimedijalne uređaje, sve vaše stvari ukoliko  nemate mogućnost da imate još jedan. Bilo bi idealno da bude radna jedinica u kojoj ćete imati smješten računar.

 

Tagged under

Leave a Reply