Koliko možete izdvojiti za najamninu stana?

Bilo da ste novi u iznajmljivanju stana ili želite da naučite kako da ustabilite svoje troškove, kreiranje kućnog budžeta je prva stvar koju morate da uradite. Ako zagrizete više nego što možete da progutate, možda će vam na kraju mjeseca, ili čak sredinom, upravo to zafaliti – da nešto zagrizete.

1 Odredite kolika su vam neto primanja Neto primanja je novac koji dobijate na ruke. To je novac koji ćete dobiti nakon što vam je od plate odbijeno zdravstveno i penziono osiguranje, porez na platu ali i rata od kredita koji ste uzeli. Ovo su fiksni troškovi na koje ne možete utjecati. Na list papira napišite sve troškove koje možete predvidjeti (troškovi utroška električne energije, vode, grijanja, kablovske televizije, interneta, održavanja čistoće zgrada, odvoza smeća, karte za prijevoz, hrane i hrane za kućne ljubimce). Kako bi se uvjerili da ništa niste zaboravili podsjetite se troškova prošlih nekoliko mjeseci. Kada napravite ovaj spisak troškova, vrijeme je da budete realni i iskreni prema sebi. Ako trošite 100€ na odjeću i obuću mjesečno, ništa nećete postići ako sebi kažete da ćete prestati trošiti. Troškovi su tu gdje trebaju da budu inače ih ne bi ni ranije pravili.

2 Kreirajte budžet za najamninu Poslije određivanja mjesečnih troškova vrijeme je da odredite koliku najamninu ili stanarinu možete da priuštite. Ekonomski eksperti savjetuju da ne bi trebali na stanarinu trošiti više od trećine svojih neto primanja. Svako pravilo ima i izuzetke. Ako ne možete da priuštite sebi trećinu primanja za stanarinu onda ni nemojte. Uvijek je najbolje rješenje, biti realan. Manja stanarina, manje stresa kada dođe do plaćanja. Nemojte se nerealnim ciframa stavljati u nezgodan položaj da ne možete platit najamninu.

3 Crni fond Možda zvuči kao nemoguća misija, ali svaki mjesec morate ostaviti dio za nepredviđene troškove. Uobičajeno je da za te svrhe ostavite 10% svojih neto primanja. Iako vam u situaciji kada jedva vežete kraj sa krajem ovo zvuči smiješno, ovako ostavljen novac je vrijedan truda. Razmislite kakve se nepredviđene situacije mogu desiti, auto vam se može pokvariti, možete ostati bez posla, možete se razboljeti…

4 Budite postojani Jednom kada ste odredili kućni budžet, držite se toga. Bez obzira na situaciju budite uporni. Ekonomisanje u životu nije jednokratan proces, već dugoročan. Tokom mjeseca provjerite rashode kako bi bili sigurni da se držite plana. Ako ste potrošili više nego ste planirali, srežite troškove na drugom mjestu kako bi plan uspješno realizovali.

Tagged under

Leave a Reply