Koje boje izabrati za vaš dnevni boravak

Boja koju birate za vašu sobu je odraz i vas samih. Prije nego što se odlučite za bijelu boju, vratite se korak unazad i razmislite: Da li je to prava boja za vas ?

 Koji su vaši ciljevi za vašu dnevnu sobu? Da li želite prostor za druženje i porodičnu atmosferu, ili umjetničku izložbu ? Jeste li spremni ulagati u nov namještaj, ili je najbolje iskoristiti ono što već imate? Koliko ste spremni potrošiti za ukrašavanje vašeg dnevnog boravka? Dizajn i budget su dva osnovna faktora koje trebate uzeti u obzir pri izboru boje za vaš dnevni boravak.

Savjeti pri izboru

Osnovni koncept koji se koristi u dizajnu interijera pri izboru boja je pravilo 60-30-10: 60 % dominirajuće boje, 30 % sekundarne boje i 10 % akcentske boje. Akcent boje su obično smele ili žive boje koje se koriste za naglašavanje ili stvaranje određenih kontrasta u sobi. Ako imate problema pri izboru boja koje želite koristiti u svojoj dnevnoj sobi, pokušajte pogledati u svoj ormar. Boje koje će te pronaći  u vašem ormaru mogu biti dobro polazište. Ideju vam mogu dati i slike dnevnih soba, modeli domova, dnevne sobe koje ste vidjeli  na nekoj od svojih omiljenih televizijskih emisija ili čak kod  svojih prijatelja ili rođaka. Bez obzira na što se odlučite, pobrinite se da ste primjenili vašu šemu boja na sve, od poda do plafona, tepih, kauč, jastuke i ostali ukras.

Moderne Boje

Moderan dizajn je minimalistički  bez mnogo dodataka i  ukrasnih materijala. Moderni namještaj obično ravne linije, polirane površine i geometrijske uzorke i oblike. Boje često povezivane s modernim dizajnom su neutralne boje poput crne, bijele i sive boje. Ako te boje nisu dovoljne za vašu dnevnu sobu, tada možete uliti jarke boje na zid, ubaciti komad namještaja ili upadljivo umjetničko djelo. Ove akcentne boje se koriste da bi se postigao jak kontrast, ili skrenula pozornost na određeno područje u dnevnoj sobi. Zamislite svijetlu  crvenu salon stolicu u prostoriji koja sadrži crnu i bijelu kao svoju dominantnu i sekundarnu boju.

siva

Minimalizam i moderna bijela boja, idealna kombinacija.

siva2

Jedna od modernih boja je i siva.

Tradicionalne boje

Tradicionalni dizajn je još jedna tema za dnevni boravak,koja koristi namještaj sa stilom 18. i 19. vijeka. Ovakav dizajn primjenjuju ljudi koji žele izraziti eleganciju i raskoš svog doma. Boje koje se najčešće upotrebljavaju u ovakvim sobama su srednjeg tona, ništa previše upadljivo, i trebaju sadržati boje i uzorke sa namještaja koji ste izabrali. Bijela i druge neutralne boje se obično koristi za zidove, dok se bogate nijanse crvene, plave ili smeđe mogu ugraditi kroz cvjetne i karirane uzorke sa namještaja.

smedja

Smeđa boja uvijek daje toplinu prostoru.

Tradicionalne boje se uglavnom kombinuju sa bijelom.

Tradicionalne boje se uglavnom kombinuju sa bijelom.

Savremene boje

Još jedan često korišten stil, koji se zasniva na prirodnim bojama, kao što su blage nijanse smeđe i sive. Cilj ovog stila je da stvori udobnu atmosferu, bez oštrih uglova i nepotrebnih uzoraka boja ili kompleksnih oblika. Savremene sobe bi trebale biti suptilne i pojednostavljene, prigušenih boja koje nisu naporne za čula.

Prelazne boje

Prelazni stil uključuje teme iz tradicionalnih i modernih stilova, koji daju vašoj sobi bezvremeni osjećaj koji je ujedno i jednostavan i elegantan. Tradicionalni elementi kao što je namještaj sa cvjetnim ili kariranim uzorcima i drvenim finesama mogu biti kombinovani sa jednostavnim namještajem savremenog dizajna. Prelazne šeme boja mogu uključivati žuto-mrke umirijuće boje savremenog dizajna, vanila i bež, sa bogatim bojama tradicionalnog dizajna. Na primjer bež kauč sa kestenastim jastucima, postavljen ispred bogatog, tamnog mahagonij klub stolića. U ovakvim sobama imate na raspologanju širu paletu boja sa kojima možete raditi.

Eklektičan stil

Ako ni jedan od ovih stolova nije po vašem ukusu, ili imate problema da se odlučite koji stil bi najviše odogovarao vašoj dnevnoj sobi , zašto ne isprobati kombinaciju više različitih stilova. Cilj ovog stila je da objedini različite aspekte raznih stilova. U ovom stilu nije važno koje ste boje odabrali sve dok se one stapaju sa ostatkom sobe.

Eklektični stil je kombinacija više stilova.

Eklektični stil je kombinacija više stilova.

Tagged under

Leave a Reply