Kako uštedjeti novac prilikom uređenja dvorišta?

Nije vam potrebno malo bogatstvo da vam dvorište bude kao iz magazina. Takođe nije neophdno da zaposlite dizajnera koji će vam osmisliti izgled vrta. Sve što je potrebno je malo kreativnosti i vjere u sebe, naravno i dosta rada.

1 BESPLATNI SAVJETI Nemojte trošiti hrpe novca na knjige o uređenju vrta. Ako mislite da ćete više naučiti iz knjiga, učlanite se u lokalnu biblioteku i posudite iz nje knjige, priručnike i magazine. Ako vam je potreban savjet, posjetite lokalni vrtni centar ili poljoprivrednu apoteku, sigurni smo da ćete dobiti besplatan savjet. I na kraju, ali ipak na prvom mjestu, istražite naš sajt dio Uređenje vrta gdje možete naći mnogo ideja i savjeta o uređenju dvorišta koji su besplatni.

2 ORGANSKI VRT Umjesto da potrošite malo bogatstvo na kupovanje pokrivke za tlo i komposta za vaše biljke, vrlo lako to možete napraviti i sami. Ne bacajte lišće ove jeseni. Isjeckajte ga i upotrijebite kao pokrivku za tlo. Pravljenje komposta je također jednostavan posao. Ljuske od jajeta, novinski papir, toz od kafe, pokošena trava, stare grane su idelani sastojci za vaše komposište. Za detaljnije informacije kako pravilno napraviti kompost pogledajte OVDJE.

3 RAZMNOŽAVANJE Kupovanje novih višegodišnjih biljaka svake godine može poprilično da košta. Za razmnožavanje višegodišnjih biljaka nisu potreban velika sredstva. Najlakše ćete biljku razmnožiti tako što ćete mlade izdanke koji su se pojavili oko glavne presaditi na novo mjesto. Najbitnije je da sačuvate korijenov sistem od eventualnih oštećenja i da uklonite korov. Ovo je odličan način da dobijete biljke koje želite u svom vrtu od susjeda. Pored ovoga načina, biljke možete razmnožavati i reznicama ali i kalemljenjem.

4 SJEMENA Kupovina rasade nije jeftina. Značajan ćete novac uštedjeti ako budete rasadu sami proizvodili. Sjeme možete da kupite ili da ga u jesen sakupite sa uvelih cvjetova. Ako sakupljate sami sjemenke, ostavite ga u platnene ili papirne vrećice kako ga vlaga ne bi uništila. Za proizvodnju sopstvene rasade trebaće vam plastenik ili topla leja. Kako napraviti plastenik ili toplu leju saznajte iz naših uradi sam tekstova.

5 UDRUŽIVANJE Potražite lokalno udruženje vrtlara. Učlanjenjem u njega imaćete mnogobrojne prednosti. Povoljnija nabavka materijala i rasade, besplatna savjetovanja i predavanja, organizovane odlaske na sajmove i izložbe, razmjena biljaka među članovima itd.

6 RECIKLIRANJE Vjerovatno u svom podrumu ili garaži imate mnogo stvari na koje ste zaboravili i koje možete uspješno upotrijebiti u uređenju vrta. Drvene gajbe, metalne kante i lonce, polomljene svjetiljke, drvenu burad, pletene korpe… sve ove materijale možete upotrijebiti u uređenju vrta. Ideja je mnogo a samo nebo je granica.

Tagged under

Leave a Reply