Kako upotrijebiti tirkiznu boju u uređenju enteriijera

Tirkiz je mnogo više od dragog kamena. Tirkizna boja se u uređenju enterijera koristi u mnogo nijansi i tonova. Kao i drago kamenje i tirkizna boja je duboko ukorijenjena u istoriju kao znak mira, harmonije i sreće. Stari Indijanci su vjerovali da tirkizna boja, ili kako su je oni zvali boja padajućeg neba, tjera zle sile i amajlija je za dobro zdravlje.

I u drugim kulturama tirkizna boja daje energiju enterijeru i pruža spokoj i zadovoljstvo. Iako neki smatraju tirkiznu bojom ljeta, ona je adekvatna za bilo koje godišnje doba. Bilo da je riječ o tamno ili svijetlo tirkiznoj, ona je u stanju da bude osnovna boja svakog enterijera. Očigledan mamac kod izbora tirkizne boje u uređenju enterijera je da ona stvara romantičnu sliku zlatnih plaža i tirkiznih boja mora. Upotreba tirkizne kao osnovne boje, ili kao akcentne, ima za cilj da upravo ovu idiličnu sliku prenese u vaš dom. Ova boja se uklapa u sve stilove i najbitnija stvar je pametno je upotrijebiti. Ona će se odlično uklopiti u vintage stil ali biće prekrasna i u nekom modernom enterijeru.

Upotreba svijetlih ali jakih nijansi tirkizne boje akcentno, ponavljajući je na nekoliko mjesta daće osjećaj elegancije i izbalansiranosti. Upotreba vaza, zdjela, posuda, jastuka, zavjesa, tepiha, … u tirkiznoj boji je jednostavan i jeftin način da unesete tirkiz u svoju sobu. Kod uspješne primjene tirkizne u uređenju enterijera najbitnije je upotreba čiste, svijetle boje. Eventualna zaprljanost boje neće izgledati toliko dobro.

Tirkiznu kombinujte sa smeđim tonovima za vintage izgled. Ako žlite da oživite plažu kod kuće upotrijebite satensko bijelu. Narandžasta je jedna od onih boja koje prosto zasljepljuje kada je stavite uz tirkizne i akva tonove u bijeloj sobi. Za holivudski šik izgled posegnute za zlatnom i crno-bijelom u kombinaciji sa tirkiznom bojom.

Tagged under

Leave a Reply