Kako sam izmiksati boju za zidove?

Ukoliko želite da sami napravite nijansu boje kojom ćete da bojite svoj zid ili plafon, pokušajte da pratite naše savjete kako bi ovaj posao sebi olakšali.

Kao što vam je poznato boje koje se miješaju u prodavnicama boja su dosta skupe ali to ne znači da vaši zidovi moraju da ostanu bijeli. Ovom tekstu nije cilj da od vas napravi profesionalnog molera već da vam pomogne da uštedite prilikom krečenja kuće.

U osnovnu boju pažljivo dodajite pigmente.

U osnovnu boju pažljivo dodajite pigmente.

Za posao miksanja boja biće vam potrebno: bijela kao osnovna boja, i pigmenti pakovani u bočice od 100ml, plavi, crveni, žuti, zeleni, smeđi i crni, što opet zavisi od toga koju ste boju izabrali kao krajni proizvod. Od alata pripremite: posudicu kojom ćete dozirati pigment i boju (može i medicinska šprica), veću kantu, četkice i valjke, rešetku za cijeđenje, papir i olovku. Što se tiče osnovne boje koja je bijela sami odlučite da li želite mat boju ili satensku. Obratite pažnju, jer satenska boja, iako ljepša, ima manu. Naime, sve neravnine i druge mane zida više će se vidjeti na zidu prefarbanom satenskom bojom nego što je slučaj kod mat boje.

Boja na zidu će se drugačije ponašati ako je sunčano vrijeme ili oblačno odnosno zavisiće od doba dana. Kako bi pravilno izmiješali boju sa pigmentom morate znati šta želite dobiti i kombinovanjem kojih pigmentata ćete doći do cilja. Budite strpljivi. Boju koju dobijete probajte na zidu. Posudu u kojoj miješate boju dobro pomješajte nakon svakog dodavanja pigmenta! Bolje je uvijek da vam ostane izmiksane boje nego da morate da je pravite jer ćete teško pogoditi nijansu.

Postupak

[pullquote]Kako bi pravilno izmiješali boju sa pigmentom morate znati šta želite dobiti i kombinovanjem kojih pigmentata ćete doći do cilja.[/pullquote]U veću kantu stavite bijele  boje onoliko koliko mislite da će vam trebati da ofarbate ono što ste zamislili. Pazite na količinu, zapišite je! Dozerom za pigment počnite posao miksanja boja, svaki put kada dodate određeni pigment zapišite koliko ste ga dodali. Ukoliko želite da dobijete tamnije nijanse dodajte crni pigment, pazite na količinu crnog pigmenta, bolje je da ga dodajete u vrlo malim količinama! Ukoliko želite tamniju nijansu, npr. boje lavande, nemojte dodavati crni pigment već plavi, za intenzivniju boju breskve dodajte crveni pigment! Kada mislite da ste dobili pravu nijansu boje isprobajte je negdje na zidu, koristite dio zida koji se ne vidi. Kada se farba osuši odlučite da li je potrebno dalje miksanje ili ste zadovoljni bojom.

Tagged under

Leave a Reply