Kako pronaći stan za iznajmljivanje?

Pronalaženje odgovarajućeg stana može biti obeshrabrujući posao. Danas kada je prodaja nekretnina pala primjetan je i pad cijene stanova koji se iznajmljuju. Direktna posljedica  pada prodaje je povećana ponuda stanova za iznajmljivanje. 

A kao što znamo povećana ponuda spušta cijenu. U našem Vodiču za iznajmljivanje stana, do sada smo pisali o tome kako izdvojiti jedan stan iz mnoštva i gdje tražiti stan. U ovom dijelu vodiča pokušaćemo obraditi temu kako pronaći stan.

Internet

Internet je najjednostavniji način u ovom informatičkom dobu da pronađete stan. Postoji mnoštvo internet oglasnika, lokalnih, regionalnih i velikih, koji obuhvataju više država. Pored internet oglasnika imate oglase u sklopu portala, uskoro ćete imati priliku da oglasite svoje nekretnine i na našem sajtu. A možete da ukucate u Google pretragu “Stan za iznamljivanje…”, u većini slučajeva u vrhu rezultata naći ćete relevantne oglase.

Internet potraga za stanom.

Internet potraga za stanom.

Agenti i agencije za nekretnine

Rad sa ovim agencijama kod nas je još uvijek u povoju, bar što se tiče izdavanja stanova. U zapadnim zemljama situacija je mnogo drugačija. Agencije za nekretnine imaju dostupnost stanovima koji nisu izlistani na internetu. Neke agencije naplaćuju svoje usluge direktno od vas, dok drugi imaju dogovor sa stanodavcem.

Oglasnici u pisanoj formi

Tiskani oglasnici su kod nas izuzetno popularni, onaj ko nešto traži vrlo vjerovatno će kupiti neki oglasnik. Problem nastaje kada treba da odlučite koji oglasnik kupiti. Na tržištu ih postoji mnoštvo, trebalo bi vam dosta novca da ih sve kupujete nekoliko sedmica koliko će vaša potraga da traje. Naš savjet je da se odlučite za dva, jedan lokalni oglasnik i jedan veliki tiražni.

Direktni kontakt

Mnogi kažu da je najidealniji način za pronalaženje stana šetnja kroz naselje koje vam se sviđa. Pored toga što ćete upoznati susjedtvo moći ćete vidjeti oglase po oglasnim tablama, znakove “Izdaje se” a uvijek možete i pitati nekoga da li zna nekoga ko izdaje stan. Zašto je ovo najefikasniji način? Mnogi stanodavci jednostavno nemaju želju ili vremena da postavljaju oglase na internet ili štampani oglasnik. Obično su ovakvi stanovi povoljniji a vi imate priliku da na licu mjesta vidite susjedstvo.

 

Tagged under

Leave a Reply