Kako pronaći dobrog cimera

U ova teška recesijska vremena pronalaženje nekoga da sa vama dijeli troškove stanovanja nije toliko teško. Ali naći nekoga s kim će vam biti prijatno živjeti je teško. Oni koji već imaju iskustva sa cimerima vjerovatno imaju i par negativnih iskustava.

Vjerovatno su imali problema sa cimerima koji neće da plaćaju na vrijeme, neće da čiste za sobom i koji dovode mnoštvo nepoznatih ljudi u stan bez pitanja. Ovakvi problemi mogu vam stvoriti i psihičko opterećenja tako da vam svaki dan onda izgleda kao vječnost. Uvijek se postavlja pitanje postoji li način kako izabrati savršenog sustanara?

To nije lako ali nije ni nemoguće. Potrebno je odvojiti neko vrijeme u istraživanje. Istraživanje ne podrazumjeva praćenje! Prije svega potrebno je da postavite mnogo, ne tako lakih, pitanja prije nego što donesete konačnu odluku. Svakako najbitnije je pitanja može li vaš budući cimer da plaća svoje troškove na vrijeme. Nakon finansijskog dijela potrebno je da se poklope i načini životnog stila. Takođe, morate i sa sobom da razgraničite neke stvari.

  • Želite li mirnu atmosferu u kući ili tražite nekoga spremnog na zabavu?
  • Da li će vam smetati ako vaš cimer odnosno cimerica dovodi svoju djevojku ili dečka kući i ako nekoliko puta prespava u vašem stanu?
  • Tražite li i prijatelja ili ste više za formalnije poznanstvo?
  • Kako gledate na opijanje ili korištenje opijata?

Odgovori na ova pitanja stvoriće jasnu sliku kakvog sustanara tražite. Ako tražite miran život, potražite nekoga starijeg. Ako tražite stalnu zabavu ipak potražite nekoga maleđeg.

Da biste pronašli svoga savršenog cimera oglasite šta tražite u oglasima? Kratko i jasno navedite kakvu osobu tražite i u kom dijelu grada. Nakon što sakupite nekoliko kandidata, moraćete donijeti i najbitniju odluku, sa kim ćete živjeti. ALi prije ovoga saznajte gdje vaš budući sustanar radi. Ako je ranije živio sa cimerom pokušajte saznati kako prošli cimer doživljava tu osobu. Osobu ne procjenjujte na osnovu fizičkog izgleda ali lična higijena vam može dosta toga reći o stilu života.

Kada ste napokon izabrali cimera dogovorite nekoliko najbitnjih stvari. Osnovno je kada se plaća stanarina i koliko ko plaća. Dogovorite način plaćanja. Dogovorite ko će u kojoj prostoriji živjeti, ako vam se sviđa neka prostorija nemojte to prešutjeti jer ćete se kasnije kajati. Dogovorite raspored čišćenja ili unajmite spremačicu. Ništa manje bitno je da li ćete dijeliti hranu ili će se svako hraniti za sebe. Ako ćete dijeliti hranu dogvorite kako ćete dijeliti troškove. Sporazumite se kada je vrijeme odmora i kada ćete utišati muziku odnosno televizor. Dogovorite se i o posjetama prijatelja, da li smiju prespavati, koliko itd. I na kraju definišite rok u slučaju da neko odluči da se iseli. Koliko je unaprijed potrebno da obavijesti sustanara.

Kada sve pojedinosti dogovorite stavite ih na papir. Za uspješan suživot komunikacija i sličnost su presudne. Ne ulazite u ovakve avanture povezanih očiju jer vas može skupo koštati.

Tagged under

Leave a Reply