Kako pravilno održavati tuš

Ukras svake kupaonice je tuš. Danas, kada postoji bezbroj mogućnosti prilikom izbora tuševa, vrlo je važno kako tuš održavati na pravilan način. 

TušAko je cilj da imate sjajan tuš, koji zahtijeva vrlo malo održavanja, izaberite hromiranu ili niklovanu završnu obradu. Obe su otporne na nakupljanje kamenca i mrlja.

Abrazivna sredstva za čišćenje mogu da oštete pločice tuš kabine, stvarajući mikro pukotine koje su idealno mjesto za nakupljanje prljavštine i buđi. Umjesto toga tuš operite plastičnom četkom i bebi šamponom pomješanog sa vodom.

Većina začepljenja odvoda su najčešće prouzrokovana, pogodili ste, kosom. Sredstva za čišćenje odvoda mogu da pomognu ali su ona izrazito jaka i mogu da oštete cijevi usljed česte primjene. Umjesto toga kupite sajlu za čišćenje odvoda. Sajla može da bude metalna ili plastična, dužine oko 2m i sa četkom na kraju. Jednostavno je gurnite u odvod i izvucite.

 Kapa li vam tuš baterija? Krivac je vjerovatno oštećen i dotrajao prebacivač za tuš ili kartuša. Zamijenite je. Ako vam je baterija tuša pod garancijom (uobičajeno je 2 godine) nemojte ništa mijenjati već reklamirajte bateriju.

Prije nego što okrivite vodovod ili visinu zgrade za smanjen pritisak, provjerite da li su se stvorile naslage kamenca. Kamenac možete ukloniti sokom od limuna ili nekim od sredstava koji se mogu kupiti.

Gumena metlicaAko vaša tuš kabina ima staklena vrata onda znate koliko ružno izgledaju bjeličasti tragovi na njima, koji su u stvari kamenac. Poslije svakog tuširanja prebrišite vrata ili ih pređite sa gumenom metlicom za staklo. Ovo će vam oduzeti samo minutu nakon tuširanja a uštedjeće vam mnogo vremena prilikom sređivanja kupaonice. Vrata čistite tečnošću za stakla koja u svom sastavu ima limusku ili vinsku kiselinu.

Plijesan je neprijatelj broj jedan čistoće zavjesa u tuš kabini. Jednom mjesečno natopite zavjese sa rastvorom varikine i vode u omjeru 1:10.

Tagged under

Leave a Reply