Kako odrediti veličinu i oblik jezerceta u vrtu?

Kada odaberemo mjesto gdje ćemo jezerce ili ribnjak napraviti, odredimo u kome će stilu biti, vrijeme je da odredimo veličinu jezerceta, ribnjaka ili bazena. Pri izboru veličine oslonite se na naše ranije čalnke o vodenom elementu u vrtu i vašu viziju, kako ste vi to zamislili.

vrtno_jezerce_13Najidelalnija dubina jezerceta u vrtu je između 45 i 60cm. Ova dubina je optimalna za uzgoj vodenih ljiljana, kao i drugih vodenih biljaka ali i za uzgoj većine ribljih vrsta koje se uzgajaju u vrtnim jezercima tj. ribnjacima. Za jezerca koja se nalaze u surovim planinskim područjima sa dosta oštrijom klimoma, a u kojima planirate uzgajati koi ribe, napravite dio jezera koji će biti dubok bar 90cm u koji će se ribice moći skriti tokom velikih vrućina i niskih temperatura. Veličina vrtnog jezera ili ribnjaka je bitna kod kupovine vodene pumpe, filtera i kod doziranja tečnih gnojiva neophodnih za rast biljaka. Najlakši način da izmjerite kapacitet jezerceta je da prvo napunite bačvu za koju znate zapreminu i da je potom ispraznite u jezerce (ispraznite je možete pomoću crijeva). Takođe, za jezerca pravilnog oblika možete se poslužiti matematikom kako bi izračunali zapreminu.

Folija za vrtno jezero

Folija za vrtno jezero

Kod izbora materijala kojima ćete obložiti vaše vodeni element potrebno je da obratite pažnju na dvije osobine: nepropustljivost i trajnost. Specijalne najlonske folije su pogodne za vrtna jezerca nepravilnog oblika koja oponašaju prirodna. Za vodene elemente formalnog oblika možete koristiti i druge materijale kao što su plastika ili beton. Kako jednostavno napraviti vrtno jezerce pogledajte ovdje.

Filtriranje vode u jezeru ili ribnjaku je važno, tako se uklanja opalo lišće i druga prljavština, alge, izmet riba i sl. Neki filteri uklanjaju amonijak i toksine. Oni pomažu u održavanju zdravije, balansirane sredine za sve žive organizme u jezeru. Takođe, filteri su neophodni ako želite bistru vodu a imate ribnjak srednje ili velike veličine. Filteri mogu biti: mehanički i biološki. Koji ćete odabrati zavisi od vas. Mehanički filteri su vrlo često u sastavu vodenih pumpi. Obratite na to pažnju prilikom kupovine.

Tagged under

Leave a Reply