Kako od podruma napraviti udoban i moderan stan

Da li ste ikada razmišljali da svoje stambeno pitanje riješite podrumom?! Zvuči vam odbojno ova ideja? Odlučilo smo da vas serijom članaka o podrumima kao elegantnim, udobnim i modernim stanovima u potpunosti razoružamo. Na kraju ovog serijala neće postojati niti jedan razlog da ne uselite u svoj podrum.

podrum_11Podrumi mogu biti različitih dimenzija i u različitom stanju. Razmislite šta želite, kakav stan, napravite plan i krenite u realizaciju ovog za vašu porodicu presudnog pitanja. Prije nego krenete u projekat uređenja podruma moraćete napraviti neke predradnje. Za ovo će vam trebati profesionalac građevinske struke. On će morati da vidi:

  • kakvo je stanje zidova koji su ukopani u zemlju kao i temelja,
  • postoje li podzemne vode,
  • da li je prisutna vlaga,
  • kolika je visina i može li se povećati,
  • kakvi su prozorski otvori i mogu li se povećati,
  • kakav je ulaz i ako je uzak postoji li rješenje za proširenje.

podrum_7Kada se utvrdi stanje, potrebno je poduzeti radove kako bi se oni otklonili. Ništa nije neizvedivo! Dobra izolacija učiniće vaš novi stan otporan na vlagu i podzemne vode. Dodatno ukopavanje od samo 20cm učiniće vaš stan višim i sasvim dovoljnim za normalan život. Dodatni potporni zidovi i stubovi spriječiće eventualne konstrukcijske probleme. Spoljni radovi oko prozora omogućiće da imate veće prozore. Mogućnosti su beskrajne. Podrumske prostorije su značajno jeftinije od stanova pa ćete za relativno malo novca dobiti veliku površinu korisnoga prostora. Bilo da se odlučite na otvoren plan ili klasičan raspored prostorija, upotrijebite pametna rješenja kao što su klizeća staklena ili drvena vrata, zidovi od prizme ili pjeskarenih stakala, akcentna rasvjeta… da bi prostor učinili toplijim i zanimljivijim.

Kao što smo rekli, u podrumski stan neophodno je unijeti dovoljno svjetla. Prirodna svjetlost je ograničena, pa ćete se morati fokusirati na vještačku. Nemoguće je zamijeniti prirodnu svjetlost ali postoje načini kako prilagoditi vještačku svjetlost svome ukusu. Isuviše vještačke svjetlosti će pak prostor učiniti manjim, ružnijim i odbojnijim, sjetite se fluoroscentne rasvjete kod vašega ljekara. Najbolji način je strateško postavljanje rasvjetnih tijela i to pri podu i pri plafonu. Ovakva rasvjeta će najbolje definisati prostor. Također, ova igra svjetlosti učiniće vaš stan višim nego što jeste. Koristite sijalice punoga spektra.

podrum_16Kod uređenja podruma bitnu ulogu ide i boja. Igrajte na sigurno. Bijela boja kao i boja slonove kosti najbolje će pristajati podrumskim prostorima. Kako sve ne bi bilo monotono, dodajte akcentne elemente u boji crvenog vina, smeđoj ili sivoj. Izbjegavajte pretjeranu upotrebu šara i tapeta sa motivima.

I na kraju, izbjegavajte stvaranje nereda i haosa. Držite sve ravne površine čiste, stvari ostavljajte odmah po upotrebi u ladice. Isto je i sa zidovima, bolje je upotrijebiti nekoliko velikih slika ili fotografija nego mnoštvo manjih. Da bi soba izgledala prozračno držite namještaj odmaknut od zidova. Sofu, fotelje, sto, stolice … pozicionirajte na sredinu prostorije.

Tagged under

Leave a Reply