Kako napraviti vrtnu stazu?

Teško je zamisliti lijep vrt bez lijepe vrtne staze. Pored toga što se vrtna staza mora uklopiti u dizajn vrta ona mora biti i funkcionalna. Zašto da gazite cvijeće ili uništavate svoj teško odnjegovani travnjak kad na jeftin i brz način možete napraviti stazu. 

Lijepa šljunčana staza neće vam probiti budžet a vrlo lako ćete je i sami napraviti. Šljunčana staza je laka za napraviti jer ne treba duboko kopati. Potrebno je da kopate svega nekih 10-ak cm kako bi napravili mjesto gdje ćete položiti kamenčiće. Prednost ovakvih staza je da su otporne na izuzetno niske temperature, mogu biti različitih blika pravilnih i nepravilnih i kao što smo rekli, izuzetno je jeftina. Da bi staza bila čvrsta i jasno definisana, mora da ima tvrdu podlogu. Struktura staze na poprečnom presjeku bi trebalo da izgleda kao na slici ispod.

Struktura staze.

Struktura staze.

Širina staze zavisi od vaših potreba, mi vam preporučujemo da bude oko 1m. Pro označite ivice staze, za to vam može poslužiti kreč u prahu. Kopajte do dubine od 10 do 15cm. Ivice ašovom zasijecite da budu ravne. Iskopanu zemlju odlažite na najlon kako ne bi kasnije morali čistiti . Na kraju dobro nabijte zemlju!

U iskpan prostor naspite pijesak i poravnajte.

U iskpan prostor naspite pijesak i poravnajte.

Potom naspite buduću stazu pijeskom visine 5-7cm. Ravnomjerno pijesak poravnajte.

Nabijte pijesak kako bi stvorili kompaktnu površinu.

Nabijte pijesak kako bi stvorili kompaktnu površinu.

Pospite pijesak vodom pomoću crijva za vodu. Dobro zalijte! Zatim ručnim nabijačem stvorite glatku i ravnu površinu. Vrlo je važno dobro nabiti materijal, stoga na ovaj posao utrošite malo više vremena.

Postavljanje najlona preko podloge.

Postavljanje najlona preko podloge.

Postavite preko pijeska najlon. Najlon ima funkciju da spriječi rast korova. Možete koristiti običan najlon u crnoj boji ili specijalni najlon. Koristite klinove ili štapove kako bi učvrstili najlon za podlogu. Prilikom rezanja ivica najlona uvijek ostavite 2-3cm šire najlon. 

Postavite ivice duž staze.

Postavite ivice duž staze.

Ako vam je staza jednake širine napravite drveni šablon kako bi ravnomjerno postavili ivice. Kao što smo rekli uobičajna širina staze je oko 1m. Ivice mogu biti od različitih materijala, preporučujemo metalne ili plastične. Ivicom pritisnite ivicu najlona, kao na slici, i polako udarajte čekićem. Kako ne bi oštetili ivicu uvijek koristite komad drveta kao izolator. Pošto su ivice kraće i da bi dobili cijelu dužinu staze moraju se spajati, pažljivo pratite instrukcije proizvođača.

Pazite na veličinu kamenčića prilikom kupovine.

Pazite na veličinu kamenčića prilikom kupovine.

Kada ste završili sa postavljanjem ivica ostalo je još samo da pospete šljunak i ravnomjerno ga rasporedite grabljama. Ovu šljunčanu stazu je lako održavati, povremeno samo  dodajte šljunak.

Tagged under

Leave a Reply