Kako napisati efektivan oglas?

Sigurno ste čuli izreku “Da bi zaradili morate i da uložite”. Velike agencije za nekretnine godišnje troše hiljade eura na reklamiranje svojih nekretnina na televiziji, radiju, novinama i na internetu. Šta da uradi običan čovjek koji želi da proda stan ili kuću ili da ih iznajmi?

Koji je jeftin način reklamiranja nekretnine koji funkcioniše? Kada vam je budžet limitiran, reklamirajte se oglasima!  Mali oglasi dolaze u različitim formama, cijenama i prisutni su od lokalnih novina do velikih nacionalnih oglasnika kako u štampanom tako i u digitalnom obliku. Oglasi su najbolji način za oglašavanje: prodaje kuće, prodaje stana, prodaje zemljišta ili prodaje poslovnog prostora. Oglasima možete dobiti potrebnu pažnju i naći potencijalnog kupca, ali morate znati KAKO KORISTITI OGLASE PAMETNO! Pomoći ćemo vam da naučite da pišete dobar oglas.

1 Odredite svoju ciljnu grupu, u našem slučaju, ciljna grupa su ljudi koji su u potrazi za kupovinom nekretnina. Najčešće osobe između 25 i 45 godina, njih interesuju kretanja na tržištu nekretnina ali i uređenje doma. Svaki medij uključujući i internet sajtove ima svoju publiku. Normalno je da vaša ciljna grupa neće biti na sajtu na kome su žute strane, igrice, recepti i sl. Vaš oglas neće prodati vašu nekretninu ako  publika tog sajta ne spada u ciljnu grupu koju smo definisali. Da bi vidjeli da li određeni medij ima publiku koja je vaša ciljna grupa pregledajte taj portal. Kakav je sadržaj? Ima li oglase i koje vrste su oglasi? Razmislite o godinama publike, životnom stilu, primanjima i nivou edukacije. Neće vam trebati puno vremena da zaključite kakav sajt ima mogućnost da proda vaš oglas a koji nema.oglas3

2 Dobar naslov oglasa razdvaja dobre oglase od loših. Napravimo jedan eksperiment, posjetite stranu oglasa i pregledajte oglase, šta prvo primjetite? Prvo primjetite nekoliko početnih riječi oglasa! Na osnovu njih podsvjesno zaključujete da li je oglas interesantan za vas ili nije. Ovo znači da u prve četiri riječi morate privući pažnju čitaoca. U prvih nekoliko riječi ubacite koliko god možete više ključnih riječi.  Najlakše ćemo vam objasniti primjerom. Kod nas je uobičajen oglas “Prodajem

kompjuter” međutim mnogo učinkovitije je da napišete “KOMPJUTER, MOĆAN, JEFTIN” u tri riječi smo rekli šta prodajemo, karakteristike i natuknicu za cijenu toga što prodajemo. Isto tako za oglas “Prodajem stan” mnogo je bolje staviti “DVOSOBAN, LUKSUZAN, JEFTIN“.

3 Opis oglasa držite dovoljno dugačkim da kažete prednosti vaše nekretnine, i kratkim da zadržite pažnju čitaoca. Nema potrebe da pišete čitave rečenice u oglasu ali ipak imate potrebu da pazite da ne pravite pravopisne greške. U opis oglasa stavite osnovne podatke vaše nekretnine, pokažite zašto je vaša ponuda bolja od drugih i dajte što više kontakt informacija. Ovo su neke riječi koje bi trebali koristiti prilikom opisa vaše nekretnine:  požurite, novi, besplatan, sad, hitno, jeftino, … Da bi u čitaocu pobudili pozitivna osjećanja u vezi vašeg oglasa koristite: udoban, komforan, živopisan, raskošan, … Na kraju oglasa pozovite čitaoca na akciju. Opisom nije cilj da prodate nekretninu već da zainteresujte kupca da vas kontaktira!

4  Nemojte zaboraviti da stavite kontakt informacije. Napišite broj telefona na koji vas potencijalni kupac može uvijek dobiti, mail adresu, YouTube adresu sa videom vaše nekretnine itd.

5 “Jedna slika vrijedi više od 1000 riječi.” – ova izreka se pokazala tačnom. Koristite oglase koji imaju mogućnost stavljanja slike. Oglasi bez slike su prošlost koja nikoga više ne interesuje. Uslikajte sve prednosti vaše nekretnine. Potrudite se da bude sve dobro osvijetljeno pa nekretninu fotografišite kad u njoj ima najviše svjetla. Dovoljne su dvije slike ali nemojte postavljati više od 5 slika.oglas

Korištenjem naših savjeta povećaćete posjećenost svoga oglasa, brže ćete prodati i manje ćete potrošiti na oglasašavanje. Neka prvi korak bude dodavanje oglasa na naš sajt.

 

Tagged under

Leave a Reply