Kako kupiti kvalitetnu, udobnu sofu, trosjed ili dvosjed – 2. dio

Nakon što smo utvrdili funkciju sofe koju kupujemo. Sada ćemo se posvetiti pitanju izbora boje, materijala i designa trosjeda ili dvosjeda. Osobe kojima je vizuelni momenat naročito bitan moraju dobro obratiti pažnju na nekoliko stvari koje možete naći u nastavku teksta.

Izbor mebl štofa za sofu

Estetika je vrlo bitna ali kod izbora materijala morate obratiti pažnju na njen kvalitet. Mnogo nas voli pliš, ko ne bi volio bijelu plišanu sofu koja izgleda udobno i raskošno. Međutim, ovakve sofe trebaju da izbjegavaju ljudi koji imaju malu djecu i kućne ljubimce. I svila izgleda predivno, ali svilene materijale koristite samo na sofama koje se ne koriste često jer se razvlače konstantnim korištenjem.
Koža je materijal koji će u svaki prostor unijeti luksuz. Dugotrajna je trajaće vam godinama. Najlakše se održava sofa od tamne kože. Ako tražite jeftiniji materijal a da bude dugovječan onda razmislite o mikrofiberu. Sofe presvučene mikrofiberom atraktivno izgledaju u efektivnim bojama i lako se čiste.

Boja i dezen sofe

Nemojte se bojati da izaberete sofu, odnosno trosjed ili dvosjed, sa unikatnim dezenom.
Ako sobu opremate prvi put i sofa će biti centralna tačka prostorije, neka vam ona bude vodič kroz stil koji ćete implementirati u dnevnoj sobi. Razigrani dezeni i boje mogu unijeti sasvim novu energiju u postojeću dnevnu sobu.

Materijal sa dezenom lakše je održavati jer su na njemu mrlje teže uočljive. Ako želite da igrate na sigurno, izaberite sofu neutralnih boja. Osvježite ovakvu sofu jastucima u boji.

Kvalitet sofe

Vrlo je teško znati kako je sofa izrađena. Nemojte očekivati od prodavca da vam kaže istinu o kvalitetu. Kvalitetne sofe su teže od ostalih sofa, razlog za to je da je korišteno puno drvo za ram sofe. Noge neka budu dio rama  a ne pričvršćene za ram vijcima. Obavezno isprobajte sofu, ako vam to prodavac ne dozvoljava otiđite kod drugog. Kada sjednete na sofu sjedište ne smije da promijeni oblik tj. ne smije da se ugiba pod vama. Takođe, ne smijete osjetiti drveni ram kroz spužvu. Naslon ne treba da daje osjećaj šupljine.

Prilikom kupovine sofe potrudite se da kupite najbolju koju možete priuštiti. Nemojte kupiti lošiju sofu ako je razlika u cijeni 100€, ta razlika će vam se isplatiti višestruko. Sofa treba da vam traje od deset do petnaest godina. Nemojte žuriti prilikom kupovine i obratite pažnju na sniženja.

Tagged under

Leave a Reply