Kako izabrati boju za spavaću sobu?

Ako uzmemo u obzir koliko vremena provedemo odmarajući i spavajući, spavaća soba je prostorija u kojoj najviše boravimo. Spavaća soba bi trebala biti soba za mir, odmor i relaksaciju. Izbor boje za spavaću sobu je izuzetno važno zbog kreiranja atmosfere koja će učiniti da se u njoj osjećate udobno i spokojno.

Spavaća soba je za razliku od dnevne sobe i trpezarije, soba u koju gosti najčešće, ne ulaze. To je soba rezervisana samo za vas. Nema potrebe da tražite komplikovan dizajn, potrebno je da izaberete samo ono što volite i što vas relaksira.

Uspostavljanje raspoloženja

Spavaća soba je mjesto gdje idete da se odmorite nakon napornog dana. Ona simbolizuje mjesto za odmor i relaksaciju. Pokušajte da izbjegnete boje koje su isuviše jake. U spavaćoj sobi spavate a jake boje mogu stvorite nepokojstvo a samim tim i nesanicu. Isto tako ako izaberete isuviše tamne boje one će učiniti sobu isuviše depresivnom i tmurnom. Neutralne boje kao što su bež, svijetle nijanse sive u spavaćoj sobi će izazvati osjećaj opuštenosti. Nijanse zemlje i smeđe boje učiniće sobu udobnom i toplom. Obratite pažnju i na nijansu boja jer ista boja može različito da izgleda u različitim dijelovima dana.

Pravilo 60-30-10

Pravilo 60-30-10 se vrlo često sreće i dizajnu enterijera. Tu je 60% prostorije obojeno u dominantnu boju, 30% boje je rezervisano za sekundranu boju a 10% za akcentnu boju. Za dominantnu boju izaberite onu koja će stvoriti određeno raspoloženje u sobi. Na primjer, ako želite u sobi stvoriti spokojnu atmosferu a ne želite koristiti neutralne boje pokušajte sa hladnijim bojama kao što su svijetlije nijanse plave. Kao sekundarnu boju upotrijebite zelenu (posteljina i zavjese ili tepih) a kao akcentnu ljubičastu (jastuci ili mebl štof stolice).

Nijanse boje

Izbor nijansi boja za spavaću sobu je vrlo važan. Neki dizajneri smatraju izbor odgovarajuće nijanse i važnijim od izbora same boje. Ako niste skloni upotrebi boja, upotrijebite tri nijanse iste boje.

Na primjer, kao dominantnu boju upotrijebite plavu boju mora (zidovi), za sekundarnu izaberite svijetlo plavu (tepih) i kao akcentnu upotrijebite nebo plavu (posteljina). Takođe možete se poslužiti trikom, upotrijebite tapete sa uspravnim prugama iste boje različitih nijansi. Takođe, za posteljinu možete upotrijebiti cvjetni dezen koji će povezati dvije nijanse.

Veličina spavaće sobe i boja

Mala spavaća soba će izgledati još manja ako upotrijebite pogrešnu tamnu boju. Ako niste iskusni u upotrebi boja, za male spavaće sobe upotrijebite svjetlije boje npr. bijelu i žutu. Bijeli plafon daće iluziju više prostorije nego što jeste. I dezeni u sobi mogu uticati na vizuelni izgled veličine sobe. Tako horizontalne linije će spavaću sobu učiniti dužom i prostranijom a vertikalne u kombinaciji sa svijetlim plafonom, višom.

Boja stvorena za vas

Dok mnogi preporučuju tople i svijetle boje za relaksirajući efekat u spavaćoj sobi, mnogo je važnije da boja koju izaberete vam se sviđa. Ako ne volite bež, bijelu i sl. boje nemojte ih ni upotrebljavati. Ako volite monohromne boje upotrijebite njih, samo se potrudite da izaberete pravu nijansu. Nemojte se bojati da budete kreativni prilikom izbora boje za spavaću sobu. Ako želite da srušite pravila u dizajnu, spavaća soba je pravo mjesto za to. Ako vam se istinski boja u vašoj spavaćoj sobi sviđa i odgovara vašem ukusu nemojte se obazirati na komentare drugih već budite ponosno na to što jeste.

Tagged under

Leave a Reply