Kada se višegodišnje biljke razmnožavaju dijeljenjem korijena

Višegodišnje biljke vremenom postaju sve veće. Neki bi očekivali da će vremenom postajati ljepše ali to nije tačno. Vremenom postaju haotične i gube na svojoj ljepoti. Tada je vrijeme da ih podijelite na više pojedinačnih biljaka. Na taj način ne samo da ćete dobiti nove biljke, već ćete postojećim zadržati formu i omogućiti zdraviji rast.

Razmnožavanje višegodišnjih biljaka vegetativnim putem, dijeljenjem korijena, je jeftin način da dobijete nove biljke. Ali dijeljenje biljaka ispunjava i jedan mnogo složeniji cilj, starim biljkama se produžava život i održava se njihovo zdravlje i dobra kondicija. Kako višegodišnje biljke, prvenstveno grmlje, postaju starije one se šire i cvjetaju, više i ljepše. To je jedna od najljepših stvari koje se dešavaju u vrtu, svake godine pratimo promjene na našim biljkama. Za mnoge višegodišnje biljke , starenje može negativno uticati na zdravlje biljaka i njihovu snagu. Kao što smo rekli, zrelost biljke donosi i njeno povećanje u veličini kada one počinju da ometaju a nekada i da napadaju susjedne biljke.

Većina višegodišnjih biljaka zahtjeva dijeljenje svakih tri do pet godina. Neke je čak potrebno dijeliti svake godine ili svake druge kao npr. hrizanteme i cvijeće koje služi kao prekrivač tla. A treće je najbolje ni ne dirati, jedna od takvih višegodišnjih biljaka je i božur. Naravno ovo vrijeme dijeljenja se odnosi na uzgoj biljaka u idealnim uslovima. Stoga ćete morati naučiti znakove po kojima ćete prepozanti kada je vaše višegodišnje biljke potrebno podijeliti na više jedinki.

Jedan od simptoma da je biljkama potrebno dijeljenje korijena je prestanak cvjetanja i značajno manji cvjetovi iako cvjeta. Neke biljke koje će pokazati ove simptome se carevo oko i iris. Drugi simptom da je potrebno podijeliti biljku je kada centar biljke počne da se suši a novi izdanci se počnu pojavljivati samo po obodu grma. Ovaj se simptom može pojaviti kod hajdučke trave i zaltokose (Rudbeckia hirta). Obratite pažnju i na lišće, ako biljka ima sve manje i manje lišća pri dnu stabljike i ako se novi izrasti nalaze samo na vrhu stabljike, to je dobar znak da ćete uskoro morati izvršiti dijeljenje korijena. Ovo se posebno sreće kod visokih biljaka kao što su: Phlox i Monarda.

Kada je najbolje vrijeme za dijeljenje korijena? Na ovo pitanje nije lako odgovoriti i zavisi od biljke do biljke. Najbolje ih je dijeliti nakon što cvjetaju. Višegodišne biljke koje cvjetaju u proljeće podijelite u jesen a one koje cvjetaju u jesen podijelite u proljeće. Ukrasne trave podijelite u rano proljeće. Ako dijelite biljke u jesen, uzmite u obzir da ćete to morati uraditi najmanje mjesec i po dana prije prvog mraza. Idealna situacija i u jesen i u proljeće je kada je temperatura tla veća od temperature vazduha. Ovakva situacija ohrabruje biljku na rast korijena a usporava rast nadzemnih izdanaka. Mlade biljke zahtjevaju dosta vode nakon što ih posadite pa bez obzira koje vrijeme za dijeljenje korijena odaberete imajte kasnije vremena da se brinete o novim biljkama.

Nikako nemojte propustiti da s vremena na vrijeme izvršite dijeljenje svojih biljaka ne samo da ćete dobiti besplatne nove biljke već ćete imati i materijal za razmjenu sa drugim ljubiteljima vrtlarsta.

Tagged under

Leave a Reply