Kada je najbolje vrijeme da iznajmite stan?

Često se pitamo, “Kada je tokom godine najbolje vrijeme za iznajmiti stan?”. To je teško pitanje ali ima nekoliko faktora na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora najboljeg vremena kada bi trebali krenuti u potragu za novim stanom za iznnajmljivanje.

Prije nego se odlučite za promjenu stana odgovorite sebi na dva pitanja u jednom. Da li želite da uštedite na najamnini ili želite da imate više mogućnosti prilikom biranja stana koji ćete iznajmiti?

Maj – Septembar

Veliki broj ljudi se odlučuje na selidbu u periodu između maja i septembra. Ovo nije iznenađujuće s obzirom da su u tom periodu školska djeca na raspustu a vrijeme je generalno lijepo sa malo kiše koja prilikom preseljenja zna stvoriti toliko problema. Takođe, u ovom periodu je više stanova oglašeno pa je ponuda dosta bolja. Negativna strana ovog perioda je da je i potražnja veća. Ovo za posljedicu ima veće cijene stanarine ali i da morate mnogo brže da reagujete jer se stanovi relativno brzo izdaju, bar oni koji su na dobrim lokacijama ili oni sa povoljnim cijenama.

Oktobar – April

Ako se pak odlučite da uštedite na stanarini onda je pravo vrijeme za potragu stana period od oktobra do aprila. Izbor jeste manji, ali stanovi su duže na tržištu a stanodavci su spremni da spuste cijenu ili da ponude bolje uslove. Zima je dobar period da nađete stan u novogradnji po nižim cijenama. Negativna strana ovog perioda je često loše vrijeme koje može otežati preseljenje.

Još jednom se vraćamo na pitanja sa početka teksta. Prvo odlučite šta želite pa tek onda krenite u potragu za stanom.

Tagged under

Leave a Reply