Još nekoliko savjeta za proljeće

Proljeće je odlično vrijeme kada se započinju novi projekti, i u vrtu. Poslije zime, ništa nije ljepše nego izaći u svoje dvorište i raditi u svome vrtu. Kada jednom uzmete zemlju svojim rukama ona će kao nekim čudom prenijeti energiju buđenja prirode i na vas.

Kako biste što spremnije dočekali vrijeme intenzivnih radova u vrtu ovo je nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sve teče kao po loju.
ostrenjeNAOŠTRITE ALAT – Olakšajte sebi posao u vrtu. Za svaki posao dobar alat je najbitniji. Naoštrite ašov, motiku, makaze, pilu… Pripremite kosilicu za prvo košenje, ako je potrebno naoštrite i njen nož. Oštro sječivo kosilice je vrlo bitno ako želite lijep travnjak. Takođe, ako imate isuviše stare makaze za šišanje drveća, kupite nove.
ODREDITE TIP ZEMLJE – Ako niste zadovoljnI svojim vrtom prethodnih godina, vjerovatno problem leži u zemlji u vašem vrtu. Stoga odnesite zemlju na ispitivanje. Sa rezultatima u rukama i savjetima stručnjaka koje ćete dobiti na licu mjesta, vaš vrt će prosto zasijati ove godine.
kopanjePREKOPAJTE VRT – Nakon što ste naoštrili alat i ispitali zemljište vrijeme je da ga prekopate. Na taj način u zemlju unosite kiseonik, uništavate korov i stvarate dreniranu sredinu koja je pogodna za rast biljaka.
BACITE HEMIKALIJE SA ISTEKLIM ROKOM – Mnogi zaborave da provjere rok trajanja hemikalija koje su kupovali prethodnih godina. Hemikalije sa isteklim rokom su višestruko štetne, stoga ih bacite. Međutim, ne bacajte ih u smeće već u za to predviđene kontejnere.
PRIHRANITE TRAVNJAK – Lijep travnjak je ukras svakog dvorišta. Rano proljeće je vrjeme kada se travnjak mora prihraniti. Koristite gnojiva koja su namjenjena prihrani trave, dodatno se posavjetujete sa radnicima u poljoprivrenoj apoteci gdje kupujete prihranu za travnjak. Takođe, možete kupiti i kombinaciju gnojiva i herbicida koja će vam pomoći da se riješite korova.
VODITE DNEVNIK – Budite sigurni da ne možete sve zapamtiti. Vodite dnevnik šta gdje i kada sadite. Takođe, zapišite sa kojim biljkama ste zadovoljni a sa kojima niste kako ih sljedeće godine ne bi sadili.
Proljeće je najljepše godišnje doba za rad u vrtu. Uključite sve članove porodice umjesto obaveze stvorite opuštenu i zabavnu atmosferu. Ne morate sve uraditi za dan ili dva tako vam posao samo može dosaditi, svaki dan po dva tri sata biće sasvi dovoljno da stvorite vrt kao iz magazina.

Tagged under

Leave a Reply