Jesenje presađivanje krizanteme u vrt

Kad većina cvjetnica završi svoj životni ciklus na scenu stupa krizantema, višegodišnja grmolika biljka koja ukrašava vrtove do prvih mrazeva. Ne samo da će krizantema vrt ponovo oživjeti već će popuniti i rupe u dizajnu koje su nastale dolaskom jeseni. Možete ih naći u mnoštvu boja i veličina a vaš izbor zavisi isključivo od vaših potreba. Da biste imali kriznateme iz godine u godinu pročitajte nekoliko savjeta koje vam mogu pomoći tokom njihove sadnje i njege.

Krizanteme se kupuju u saksiji već početkom septembra/rujna, a ako ih planirate saditi u vrt najbolje ih je kupiti nerascvjetale odn. sa pupovima koji se tek planiraju otvoriti. Ovako posađene one će cvjetati do kasne jeseni ili do prvog jačeg mraza.

krizanteme1

Ako planirate posaditi cijelu gredicu krizantema kupite saksije sa biljkama ujednačene veličine i u najviše dvije boje. Ako ćete ih posaditi uz zid od cigle ili stari plot, ako se u blizini nalaze bale sijena ili ćete ih posaditi uz rub drvene terase kupite ih u: bakarnoj, narandžastoj, ljubičastoj ili boji ametista. U drugu ruku ako ćete ih posaditi uz živu ogradu ili druge biljke bogatog zelenila kupite krizanteme: bijele, žute, pastelno roze i ljubičaste boje. Imajte na umu da se na tamnijim krizantemama manje primjećuje kada venu nego na onim svijetlih cvjetova.

Krizanteme sadite na sunčanom mjestu, ako ih posadite u hlad slabo će cvjetati, cvjetovi će biti sitni a i grm neće izgledati bogato kao kod onih posađenih na sunčano mjesto. Vole dobro drenirano tlo, ako je vaša zemlja u vrtu glinovita razmislite da ih posadite u uzdignute gredice. Iskopajte rupu koaj je dublja od veličine busena. Na dno stavite sloj komposta. Krizantemamora biti nešto dublje posađena nego što je bila u tegli/saksiji (oko 2cm). Zatrpajte je rastresitom zemljom koju lagano nabijte da biste istisnuli vazduh. Razmak između biljaka zavisi od sorte a najbolje je da pratite razmak koji se nalazi na deklaraciji. Na kraju ih dobro zalijte. Pazite da ne zatrpate lišće!

krizanteme2

Da bi krizanteme cvjetale što duže uklanjajte uvele cvjetove a zemlju držite vlažnom. Neposeredno prije prvog mraza oko biljke raspite malč/pokrivku za zemlju koja će izolirati biljku i sačuvati je za sljedeću godinu. Biljku možete prihraniti i sa gnojivom sa visokim procentom fosfora koji će pomoći razvoj korijena. Nemojte uklanjati osušene izdanke do proljeća jer će oni biljku zaštititi od niskih temperatura.

U proljeće prvo odsijecite stare izdanke. Nakon toga biljku prihranite umjetnim gnojivom 5-10-10. Da biste razvili grm moraćete biljku pincirati ali o tome drugom prilikom.

Tagged under

Leave a Reply