INTERVJU: Keramika Kanjiža, domaće keramičke pločice svjetskog kvaliteta

Imali smo priliku da razgovaramo sa Jovanom Nikčević, PR menadžericom kompanije Keramika Kanjiža, poznatog proizvođača keramičkih pločica. Željeli smo da vas upoznamo i podsjetimo na kvalitet keramičkih pločica koje proizvode u Keramici Kanjiža kao i najnovijim novostima iz ove renomirane kompanije. Keramika Kanjiža je prisutna na tržištu od 1980. godine i sve do sada je vodeći proizvođač i inovator u svijetu keramičkih pločica kod nas.

P: Keramika Kanjiža je dobro poznata kompanija na području bivše nam države, s kojima se sve izazovima Keramika Kanjiža suočila nakon sužavanja tržišta i kako ih je prevladala?

O: Kao i sve velike kompanije u tom periodu, i Keramika Kanjiža je osetila posledice političkih, društvenih i ekonomskih dešavanja. Međutim, od osnivanja fabrike glavni cilj je bio kvalitet bez kompromisa i na tome se insistira već 35 godina, koliko sama kompanija i posluje. Upravo zato, Keramika Kanjiža je upravo na taj način postala sinonim za kvalitet i što je bilo presudno za savladavanje prepreka koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije.
Danas, kompanija izvozi keramičke pločice u sve zemlje bivše Jugoslavije. Šta više, možemo se pohvaliti podatkom da su nam upravo zemlje regiona najbrže rastuća tržišta, pogotovo Bosna i Hercegovina i Hrvatska, na šta smo veoma ponosni. Imamo divnu saradnju sa brojnim kupcima u ove dve zemlje, a jedna od zanimljivosti je i ta da bez greške prepoznaju trendove i kvalitet, pa su među prvima koji kupuju velike količine potpuno novih i modernih proizvoda.

Keramika Kanjiža

keramika kanjiza2

P: Šta je danas u Keramici Kanjiža u fokusu?

O: Davne 1980. godine kao prioritet u kompaniji postavljeno je neprekidno praćenje tehnološkog razvoja, stalna inovacija znanja, opreme i proizvodnog programa prema zahtevima tržišta i kvalitet bez kompromisa. Zato nam je konstantno unapređenje tehnologije uvek u fokusu – omogućava nam bolji kvalitet proizvoda i veći izbor kako u dekorima tako i u vrstama proizvoda. Osim toga, širenje tržišta je jedan od glavnih ciljeva
koje je Keramika Kanjiža postavila za 2015. godinu, zbog čega nam je veoma važno da proizvodima i kvalitetom konkurišemo svetskim brendovima koji proizvode istu klasu pločica. Pogotovo kada govorimo o velikim projektima i investicijama u građevinskoj industriji, u zemlji i regionu.
Na kraju, ali ne i manje bitno, Keramika Kanjiža nastavlja da ulaže u nove tehnologije koje u značajnoj meri povećavaju energetsku efikasnost. Za 2015. godinu planiramo veliko ulaganje u korišćenje otpadne toplote.

Keramika Kanjiža pločice se mogu upotrijebiti u svim prostorijama

keramika kanjiza3

P: Sa nekontrolisanim uvozom nekvalitetnih proizvoda vrlo se teško boriti, koliko Keramika Kanjiža ulaže u edukaciju kupaca?

O: Ovo je jedan od najvećih problema sa kojima se suočava domaća keramičarska industrija, od kako je carinska zaštita ukinuta prerano bez prethodne pripreme tržišta i plana kako da se zaštite domaći proizvođači. Veoma je teško boriti se sa ovim problemom, pogotovo što on uključuje i intenzivnu edukaciju potrošača, ali i podizanje svesti o tome da su i domaći proizvodi kvalitetni, kao i da nije sve italijansko i špansko vrhunskog kvaliteta.  Upravo zbog toga kompanija dosta ulaže u edukaciju potrošača ali i aktivnu komunikaciju sa
svim ciljnim javnostima, uključujući i medije koji igraju značajnu ulogu. Samo zajedničkim snagama, kroz brojne tekstove, istraživanja i intervjue možemo edukovati najširu javnost o svim opasnostima nekvalitetnih, nekontrolisanih uvoznih pločica. Krajem juna, Keramika Kanjiža je prvi put od svog osnivanja organizovala i press trip, tokom kojeg su predstavnici
medija imali prilike da se upoznaju sa procesom proizvodnje od početka do kraja i uvere koliko je potrebno ulaganja da bi krajnji proizvod zadovoljio visoke kriterijume. Na raspolaganju im je bilo celu rukovodstvo kompanije – generalna direktorka Ivana Veselinovi, direktor proizvodnje Đorđe Aleksić, direktor prodaje Jovan Milivojević kao i glavni tehnolog Roža Kovač. Rezultat je bio sjajan – brojni tekstovi u dnevnim novinama i na najčitanijim infromativnim portalima o uvozu, kontroli kvaliteta, atestima i zaštiti domaćih proizvođača. Kao jedan od najvećih domaćih proizvođača keramičkih pločica u Srbiji, dužnost nam je da konstantno ulažemo u edukaciju tržišta kako bi se razvila zdrava i lojalna konkurencija, od čega će najveći benefit imati upravo potrošači.

Asortiman pločica Keramika Kanjiža zadovoljiće i najprobirljivije

keramika kanjiza4

P: Koliku ulogu u razvoju kolekcija pločica igraju dizajn i kvalitet?

O: Kvalitet i dizajn su prvi i osnovni uslovi pri razvoju novih kolekcija i imaju vodeću ulogu. Tehničko – tehnološke inovacije, neosporan kvalitet i izuzetne tehničke karakteristike na kojima se zasniva proizvodnja su rezultat dugogodišnjeg razvojnog rada vrhunskim domaćih stručnjaka. Osnovni kvalitet pločica se podrazumeva, a posebno se vodi računa o dizajnu proizvoda. Zahvaljujući saradnji sa dve velike evropske firme za proizvodnju glazura, dve italijanske kompanije koje proizvode pigmente i sastojke za izradu glazura a neguju savremeni dizajn i diktiraju modne trendove u ovoj oblasti, Keramika Kanjiža je u stanju da ostvari neophodan kvalitet pločice, a na estetskom planu zadovolji sve želje kupaca na najrazličitijim tržištima širom Evrope.

Saradnja sa italijanskim dizajnerima garant je vrhunskog dizajna pločica Keramike Kanjiža

keramika kanjiza5

P: Da li biste nam rekli kako izgleda proces dizajniranja pločica u Keramici Kanjiža i da li Keramika Kanjiža se oslanja na svoje dizajnere ili po potrebi upošljava i dizajnere koji ne rade u kompaniji?

O: Keramika Kanjiža ima veoma kvalitetan tehnološko – dizajnerski tim koji ucestvuje u razvoju novih kolekcija od početka do kraja. Ovaj tim redovan je posetilac Sajma u Bolonji,
najprestižnijeg evropskog marketinškog događaja u svetu keramike. Na mestu gde se okupljaju sve svetski poznate firme, hvata se korak kako sa novim materijalima za proizvodnju, tako i sa tendencijama u dizajnu. Prvo, u saradnji sa komercijalnim sektorom definišu se potrebe tržišta na kojima smo prisutni. Zatim, u saradnji sa italijanskim dizajnerskim kućama početna ideja se uz sugestije i korekcije razvija, dok ne dođemo do konačnog rešenja. Dizajnerski tim fabrike obučen je i osposobljen da dekor prilagođava, kao i da osmisli kompletan dekorativni program koji ide uz odgovarajuću kolekciju.

Moderne pločice Keramike Kanjiža

keramika kanjiza6

P: Šta je bila inspiracija za novu kolekciju Keramike Kanjiža?

O: Kao inspiracija nam je definitvno poslužio svetski trend – povratak prirodi i njeno očuvanje! Već duži niz godina na svetskim sajmovima i u asortimanu vrhunskih proizvođača keramičkih pločica preovlađuju realistični dekori koji verno reprodukuju prirodne materijale, kamen i drvo. Keramika Kanjiža je već prošle godine na tržište uvela njihove verne imitacije koje su vrlo brzo postale našš najprodavaniji proizvod – konkretno serija Domus. Ove godine smo rešili da obogatimo asortimani zaista ponudimo kupcima različite imitacije koje će zadovoljiti i najistančaniji ukus. Osim toga, verne reprodukcije materijala koji se koriste u građevinskoj industriji – pored kamena i drveta kao osnovnog motiva pojavljuju se i cigla, šljunak, kamene kocke. Grafička rešenja simuliraju i princip i materijal uz pomoć kojih se ti materijali postavljaju (malter, beton). U okviru svakog novog dekora koji pripada liniji “DIGITAL”, a zahvaljujući novoj tehnologiji nanošenja boje, postoji više lica pločice. Pri postavljanju se postiže prirodan efekat, jer su pločice medjusobno različite. Tako je i kod kamena i drveta – pri korišćenju prirodnih materijala, nijedan komad parketa neće biti identičan drugom, kao što nijedan komad kamena neće biti isti kao drugi. Kod naših serija preovlađuju mekani, prirodni tonovi kako bi se zadržao što realističniji izgled. To i jeste ideja od koje smo pošli – da keramičke pločice mogu da zamene većinu prirodnih i građevinskih materijala koji su „teški“ za postavljanje, skupi, teški za održavanje i slično.
Kada se svemu ovome doda i činjenica da je finansijski isplativije postavljanje keramičkih pločica u odnosu na originalne materijale, da su dugotrajnije, otporne na bakterije i alergene i mnogo se lakše održavaju, dolazimo do zaključka da su upravo one idealna podna obloga, pogotovo za porodice koje imaju malu decu i kućne ljubimce. Uz podno grejanje, to je zaista dobitna kombinacija. Zato nije čudno da su upravo keramičke pločice sa imitacijama prirodnih i građevinskih materijala preuzele vodeće mesto u dizajnu enterijera. Danas se njihova primena, osim u kupatilu i kuhinji, proširila na dečije,
spavaće i dnevne sobe, hodnike, terase, balkone i dvorišta pa i fasade.

Keramika Kanjiža prati najnovije trendove pa u ponudi imaju i imitaciju drveta i kamena

keramika kanjiza1

P: Šta biste savjetovali našim čitaocima kod uređenje kupatila, koje pločice da izaberu a koje će izdržati test vremena?

O: Pri odabiru pločica, na samom početku veoma je važno da izabrati one koje imaju sve overene ateste kvaliteta. To znači da su upravo te pločice prošle niz ispitivanja i ispunjavaju visoke kriterijume među kojima su i minimalna moć upijanja vode, mrazootpornost, visok koeficijent protivkliznosti itd. Keramika Kanjiža se može pohvaliti brojnim domaćim i inostranim sertifikatima kvaliteta koji ispunjavaju sve standarde. Takođe, važan je i izbor dekora, odnosno mogućnost da kupatilo opremite po svom senzibilitetu. Bogat asortiman omogućava da do izražaja dođe lični duh osobe koja oprema svoj prostor. U Keramici Kanjiža se trudimo da osnovne pločice neke kolekcije budu svedenog dizajna a da dekorativna galanterija u kolekciji bude bogata i da ponudi svakom krajnjem korisniku ponaosob da izrazi svoje afinitite kroz izbor galanterije. Test vremena izdržaće kupatilo koje je odabrano prema sopstvenom ukusu, u kome se korisnik oseća prijatno. Za one koji ne mogu da zamisle kako bi prostor izgledao sa određenom serijom, ili ne mogu da sagledaju sve njene mogućnosti, pripremili smo niz predloga kupatila na našem website-u www.keramikakanjiza.com i na taj način pokušali da olakšamo našim kupcima da pronađu svoje idealno kupatilo.

Na sajtu Keramike Kanjižamoguće je vidjeti kako će izgledati određena kombinacija pločica

P: Koji su planovi za budućnost u Keramici Kanjiža?

O: Za drugu polovinu tekuće godine ali i za 2016. već uveliko imamo jasno definisane planove koji se odnose kako na modernizaciju i unapređenje proizvodnog pogona tako i na prodaju. Ove godine smo trećim InkJet štampačem digitalizovali 75% procesa proizvodnje, a plan za sledeću godinu je 100% digitalizacije sa četvrtim štampačem. Uz to, za modernizaciju pogona u planu su i nove peći i nove prese pomoću kojih ćemo moći da proizvodim pločice većih dimeznija, što će posebno biti značajno za velike građevinske projekte.
Što se tiče prodaje, plan nam je da zadržimo lidersku poziciju na domaćem tržištu, otvorimo nova inostrana tržišta među kojima su Grčka i Nemačka, i povećamo izvoz na odnos 50:50 procenata u odnosu na tržište Srbije.

Zahvaljujemo se PR menadžerici Keramike Kanjiža, Jovani Nikčević, na vremenu i nadamo se da ćemo ponovo imati priliku za razgovor.

Tagged under

Leave a Reply