Industrijski stil u uređenju enterijera

Svaki aspekt industrijskog dizajna je važan! Šta ovo znači? Jednostavno, industrisjki koncept uređenja enterijera je zasnovan na korištenju svih raspoloživih resursa, od konstrukcije do namještaja i dekorativnih elemenata.

Zid od stare cigle, stropne grede, reparirano drvo...

Zid od stare cigle, stropne grede, reparirano drvo…

Manje-više svaki predmet napravljen od strane čovjeka koji vas okružuje je rezultat vještine dizjanera, njihove vještine i talenta. U uređenju interijera industrijski stil se vrlo često koristi kod uređenja potkrovlja, adaptiranih stanova, stvarajući sliku redizajnirane tvorničke hale ili skladišta. Industrijski dizajn je u ekspanziji zahvaljujući atraktivnom i zanimljvom izgledu.

Industrijski stil karakteriše izgled nedovršenosti ili nedovoljne obrađenosti materijala. On se fokusira na kombinovanje neravnih, neobrađenih površina sa glatkim i sjajnim. Primarno je prikazati elemente koji liče kao da su izašli iz neke fabričke hale pa bili ti elementi: zidovi od cigle, drvena stolica sa metalnim nogama, ili ogoljene cijevi. Industrijski stil je minimalistički, stoga nemojte pretjerati sa namještajem, dekoracijama, miješanjem boja i sl. Najbolja stvar kod uređenja u industrijskom stilu je njegova ekonomičnost. Budite slobodni da koristite polovne predmete, stare cijevi, građevinski materijal sa objekata koji se ruše.

Industrijski stil je minimalistički

Industrijski stil je minimalistički

Koristite sive nijanse u kombinaciji sa bijelom bojom koja ima zadatak da da čist i oštar izgled. Toplinu prostoru može dati drvo u različitim nijansama i stepenima obrade. Veliki broj ljudi industrijski stil poistovjećuje sa nedovršenim zidovima od cigle, danas postoje dekorativne zidne obloge koje liče na stare cigle koje se vrlo lako ugrađuju i nisu skupe. Takođe, stropne grede su vrlo poželjne. Još jedan element je sinonim za industrisjki dizajn u uređenju enterijera a to je korištenje betonskih podova, tačnije poliranog betona. Na kraju ne zaboravite biljke koje će dodatno omekšati oštre ivice i unijeti toplinu u prostor.

Mislimo da bi se većini industrijski stil svidio a mi smo ga nazvali i shabby chic stil sa mišićima.

Tagged under

Leave a Reply