Ideje za uređenje male spavaće sobe

Bilo da iznajmljujete ili kupujete stan, kad tad mala spavaća soba će vam se desiti. U jednom periodu svoga života jednostavno ćete morati dekorisati malu spavaću sobu. Međutim mala soba ne znači da ne treba da bude uređena sa stilom.

Kada dođe do dekorisanja željećete da budete sigurni da ćete imati osjećaj za prostor i oko za detalje. Izrazite se kroz uređenje spavaće sobe, nemojte biti limitirani veličinom prostora. Svaki centimetar prostora nastojte ispuniti svojim ličnim pečatom.

Koristite svijetle boje

Ne morate koristit isključivo svijetle boje, ali budite sigurni šta radite.

Ne morate koristit isključivo svijetle boje, ali budite sigurni šta radite.

U velikom broju tekstova na našem portalu do sada ste mogli čitati o bojama. Nije tajna da svijetle boje prostorije čine većim. Ne morate se držati striktno bijele boje. Ali ostanite na svijetloj, mekšoj strani spektruma. Naravno ako znate sa tamnim bojama možete i njih da koristite ali ako niste tome vični možete učiniti da vaša ionako mala spavaća soba izgleda još manja, kao kutija. Možete kombinovati i više boja, pravilnim slaganjme možete učiniti da soba izgleda duža.

  Svaki centimetar prostora nastojte ispuniti svojim ličnim pečatom.

Upotrijebite ogledala

Ogledala vizuelno povećavaju prostor.

Ogledala vizuelno povećavaju prostor.

Ogledala su najbolja optička iluzija za male spavaće sobe. Ona čine da izgleda kao da imate beskrajan prostor. Upotrijebite jedno veliko ogledalo na vratima ili na nekom od užih zidova ili upotrijebite više manjih. Ogledala izgledaju kao dodatni prozori u vašoj spavaćoj sobi i vizuelno povećavaju sobu.

Oslobodite prostor

U velikim sobama uvijek postoji slobodan prostor tako da ne morate da brinete o svakoj sitnici. Međutim, kod malih spavaćih soba to nije slučaj, potrudite se da se što više poda vidi. Kada budete kupovali namještaj, imajte na umu, da što više korisnih komada namještaja ima nogice tj, da bude odignuto iznad poda.

Koristite skrivene ostave

Kao što smo rekli, potrebno je osloboditi što više prostora, međutim kuda sa svim prijeko potrebnim stvarima? Iskoristite mogućnosti multifunkcionalnog namještaja. Pored plakara, odlična mjesta za ostavljanje stvari su ispod kreveta, u tabure, u kovčeg u podnožju kreveta… Neka vam pređe u naviku da svakih par mjeseci pospremite te dodatne skladišne prostore, ostave, i bacite sve ono što ne upotrebljavate. Ako niste upotrebljavali mjesecima, mala je vjerovatnoća da ćete i upotrijebiti u budućnosti.

Izbjegavajte stropnu rasvjetu

Koristite različite tipove rasvjete.

Koristite različite tipove rasvjete.

Stropna rasvjeta centralizuje osvjetljenje u spavaćoj sobi. Sigurni smo da vam nije cilj da spavaću sobu osvijetlite kao operacionu salu fluoroscentnom rasvjetom. Koristite podne lampe, stolne, … u sobi treba da vlada intimna i opuštajuća atmosfera i nema potrebe za jakim osvjetljenjem.

Neka vaša posteljina bude izraz vaše ličnosti

S obzirom da nemate isuviše mjesta gdje se možete poigrati svojim idejama, dobra je ideja da vaš krevet prekrijete zanimljivim prekrivačem, dekama ili plahtama. Izaberite dezen koji će pratiti boju vaših zidova ili namještaja. Klonite se sitnih dezena.

Krevet

Potrudite se da nađete krevet sa nogama, vizuelno povećava sobu.

Potrudite se da nađete krevet sa nogama, vizuelno povećava sobu.

Krevet je centralno mjesto spavaće sobe. Iako veliki broj dizajnera enterijera savjetuje da veličina kreveta bude sa veličinom spavaće sobe, mi vam savjetujemo da uzmete veći krevet za uglavlje. Uzglavlje možete i sami da napravite. Isto tako potrudite se da nađete krevet koji ima noge, koji je bar malo odignut od zemlje kako bi dobili osjećaj veće prostorije. Isto tako krevet neka bude nešto viši.

Zidni ukrasi

Bolje je upotrijebiti jednu veću sliku, nego više manjih.

Bolje je upotrijebiti jednu veću sliku, nego više manjih.

Pored ogledala na zidove možete da okačite i nekoliko umjetničkih dijela, grafika, slika ili fotografija. Bitno je da ove dekoracije za zidove ne budu male, nije cilj da se nečija pažnja zadržava u moru malih fotografija, to će sobu učiniti haotičnom. Izaberite veće ramove koji su uočljivi kao i slike.

Nemojte male spavaće sobe pretrpavati elektronskim uređajima i kablovima. Sve kablove uredno sakrijte plastičnim kanalicama. Ukoliko imate televizor u spavaćoj sobi a ne možete ga sakriti u plakar ili komodu, iskoristite zidne nosače kako bi zauzeo što manje prostora. Ako ste kolekcionar stripova, čipke, značaka, novčića… sklonite ih. Iako je lijepo vidjeti dobro organizovane kolekcije njima ipak nema mjesta u maloj spavaćoj sobi. Jednostavno nemate mjesta za takve stvari i najbolje ih je skloniti na sigurno mjesto.

Veličinu vaše spavaće sobe gledajte kao izazov. Iako je mala prostorno, nemojte zbog toga upotrijebiti manje vremena u dekorisanje. Trudite se da vam spavaća soba bude udobna, topla i opuštajuća.

Tagged under

Leave a Reply