Gotički stil u uređenju enterijera

Gotička arhitektura je procvjetala u XII vijeku u Francuskoj, te je u to vrijeme, i sve do kraja XIV vijeka bila poznatija kao ”francuski stil”. Naziv gotički stil, prvi put se pojavljuje tokom kasne renesanse.Katedrala-Notre-Dame

Mnoge zemlje Evrope, a pogotovo Francuska, imaju mnogo predivnih primjera ove arhitekture, od kojih su definitivno najveličanstveniji katedrale. Izgrađene sa svrhom i izgrađene da traju, gotičke katedrale istorijski su poklon modernom društvu, ali i dokaz ljudskog umjeća u graditeljstvu i arhitekturi. Gotički stil jednom rječju može se opisati kao ”šiljast”. Lukovi, stolice, vrata dobili su izgled koji nikada do tada nije viđen.

Možda ćete se zapitati da li u dvadeset i prvom vijeku ima mjesta za gotički stil?

Iako vam se možda čini iznenađujućim da se dekorativni stil popularan u srednjem vijeku može i danas naći u nečijim domovima, njegovi obožavaoci veoma dobro znaju koliko je neodoljiv njegov mistični šarm. Kada pomislite na gotički stil neke slike sigurno vam već nadolaze pred oči, poput kamenih dvoraca, ogromnih katedrala sa zamršenim arhitektonskim detaljima, visokih lučnih prozora, vitraža i sl. Možda čak zamišljate katedralu Notre Dame u Parizu.

Ali kako se gotički stil uklapa u današnje enterijere?

Najbolje je ne shvatati ovaj stil previše doslovno, ukoliko ga želite koristiti u dekorisanju vašeg životnog prostora. Možete koristiti elemente gotičkog stila, a da pri tome vaš životni prostor ostane prikladan vašem životnom stilu. Vaš enterijer možete obogatiti dozom gotičkog, kroz kombinaciju namještaja, tkanina ili različitim ukrasima, a evo i kako.

  • Ubacite neki težak drveni komad namještaja sa zamršenim detaljima, koji će služiti kao pomoćni stolić ili izložbeni prostor.
  • Gotički inspirisana trpezarija mora posjedovati masivan, rezbareni drveni sto sa stolicama tapaciranih sjedala. Nasloni stolica mogu imati ugraviranu djetelinu sa četiri lista, simbol popularan u srednjem vijeku.
  • Zavjesa od teške tkanine, kao što je somot, može pružiti podršku vašoj gotičkoj temi. Izaberite kadnišlu sa krajevima u obliku ljiljana da dodatno naglasite zavjese.
  • Ne zaboravite na zidne tapiserije. One su siguran put ka izgradnji izrazito gotičkog izgleda.
  • Gotički duh u vašem enterijeru možete prenjeti i postavljanjem pravih ili lažnih drvenih greda. Raskošne stropne grede bile su važan dio gotičke arhitekture.
  • Dodajte vašem kaminu dekorativnu zaštitnu ogradu.
  • Ukrasne prozorske lajsne sa formom prelomljenog luka također su odličan način da se pobudi arhitektura srednjeg vijeka.

Šta sa osvjetljenjem?goticki-lusterPotražite nešto upečatljivo poput rustičnog lustera napravljenog od metala. Tradicionalni mesingani svijećnjak savršeno bi se uklapio u vašu gotičku priču.

Jednom kada završtie dekorisanje vašeg enterijera u gotičkom stilu, svi vaši naredni gosti će se osjećati kao da su transportovani u jedno davno doba mističnog šarma, u srednji vijek.

Pogledajte nekoliko enterijera sa elementima gotičkog stila.

 

 

Tagged under

Leave a Reply