Glasni susjedi, kako se nositi sa tim problemom

Imati susjede je nešto što ide sa životom u urbanim sredinama. Život sa susjedima iziskuje mnogo kompromisa. Najvažniji kompromis ima veze sa glasnim susjedima. Zabave do kasno u noć, svađe, mogu da vas drže budnim skoro cijelu noć to podrazumjeva da će vam sljedeći radni dan biti izuzetno naporan. Glasno susjedstvo podrazumjeva da ćete kad tad morati skrenuti pažnju na neizdrživu situaciju a kasnije i da ćete morati živjeti sa tim ljudima.

Međutim, skretanje pažnje i promjena navika susjeda ne mora obavezno voditi do konflikta sa njima a kasnije i do odmazde prema vama. Zbog toga pročitajte neke od načina kako riješiti probelm glasnog susjedstva na miran, diplomatski način.

DIPLOMATSKI SA GLASNIM SUSJEDIMA

Pokucali ste na vrata susjed vam otvara, odlučnim ali ljubaznim glasom mu kažete da stišaju muziku ili da zabavu presele negdje drugdje, međutim način na koji ste ovo uradili sasvim sigurno će izazvati netrepeljivost u budućnosti. Prvo, budite ljubazni što je više moguće. Izvinite se na smetnji, dajte im dobar razlog i ne budite neprijatni i agresivni. Glasni susjedi najčešće ne znaju da su isuviše glasni sve dok im se to ne kaže. U toj situaciji ljubazna molba riješiće problem. Otvorite linije komunikacije sa susjedim, razmijenite telefone. Kažite im da slobodno kada čuju da ste vi glasni odmah vas nazovu ili pošalju SMS da budete tiši i da neće biti problema, i obrnuto. Ako se glasni susjedi povinuju vašim željama zahvalite im se sljedeći dan i mali poklon je poželjan.

STVORITE SAVEZNIKE

Moć je u brojnosti. Ako vas glasni susjedi malteritraju vrlo je vjerovatno da to rade i ostalim stanarima, pa ne žive oni na Marsu. Porazgovarajte sa ostalim susjedima, vidite da li i njima smeta buka koju prave glasni susjedi. Napravite plan s kojim ćete od glasnih susjeda tražiti da budu tiši. Sa višestrukim zahtjevima za smanjenjem buke, susjedi koji ju prave nemaju šanse sem da promjene svoje navike. Ako ni ovo ne pomogne to je znak da su ti ljudi agresivni i bez osnovne kulture i da je jedini način da se obratite javnoj službi zaduženoj za javni red.

GDJE JE GRANICA?

Budite fer. Uvijek imajte na umu da glasni susjedi isto plaćaju stanarinu i da u svom prostoru mogu da rade sve što žele, ili gotovo sve. Buka u 6 popodne nije prijatna ali ju je potrebno prećutati. Međutim, na buku poslije devet sati naveče treba skrenuti pažnju.

SVE SNIMITE

Dogovor s glasnim susjedstvom je bio bezuspješan, ostaje vam da se žalite nadležnim službama. Danas kada je moderna tehnologija svima dostupna iskoristite je u borbi za svoja prava. Snimite nivo buke koju prave glasni susjedi. Ovaj snimak može da posluži kao dokaz menadžemntu zgrade ili nadležnim službama kada dođu po vašoj prijavi. Međutim, ovaj snimak možete pustiti njima i pokazati im kako se vas uznemiruju. Možda im snimak pomogne da budu malo tiši.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply