Glamurozni trpezarijski nameštaj u viktorijanskom stilu

Ništa ne posjeduje bezvremensku eleganciju kao enterijer uređen u viktorijanskom stilu. Ako imate stila, dovoljno veliku trpezariju, volje i novca ove trpezarije su kao stvorene za vas.

Kristalni luster

Kristalni luster

Viktorijanski stil u uređenju enterijera je romantičan, klasičan, uvijek aktuelan. Opremanje svoje blagovaonice počnite izborom lustera. Luster mora biti masivan jer je on u viktorijanskoj trpezariji centralna tačka. Luster neka vam bude polazna tačka u daljem uređenju trpezarije. Dizajneri se najčešće opredjeljuju za kristalne lustere pa to uradite i vi. Kristali mogu biti klasični, bezbojni ili pak u boji. Kristalni luster je najčešće postavljen odmah iznad trpezarijskog stola. Dozvoljeno ga je spustiti nešto niže nego što je standard. Kristalni luster će svojom blještavom svjetlošću unijeti posebnu atmosferu u blagovaonicu. Odličan efekat ćeće postići ako u trpezariju postavite ogledalo.

Viktorijanska trpezarija je klasičnog stila što podrazumjeva i tapete. Tapete su ženstvenih printova i uzoraka. Najčešće su toplih zemljanih boja ili pak pastelnih. Vrlo se često koriste tapete sa vertikalnim linijama, zlatnoga sjaja. Na vrh zida se ne rijetko ugrađuje bogata plastika koja će dodatno naglasiti ljepotu prostorije.

Namještaj od tamnog drveta

Namještaj od tamnog drveta

Nakon što ste izabrali luster, tapete i osmislili kako će vaša glamurozna trpezarija izgledati vrijeme je da izaberete trpezarijski namještaj. Namještaj mora svojim kvalitetom, bojom i izgledom da prati stil koji ste izabrali. Pokušajte sa tamnim drvenim namještajem za trpezarijski sto, komodu i trpezarijsku vitrinu kao što je boja trešnje. Namještaj bi trebao biti klasičnog stila po mogućnosti bogatog reljefa. Za stolice izaberite pliš ili neki drugi mebl štof koji dopinosi osjećaju topline, kvaliteta i luksuza. Zadržite se na neutralnim bojama koje će najbolje odgovarati uz trepezarijski stol boje trešnjinog drveta. Obratite pažnju na trpezarijsku komodu ili sto za posuđe. On mora biti dovoljno velik da bi na njega izložili posluženje, aranžmane cvijeća ili posuđe.

Vrlo važan element prilikom dekorisanja trpezarije u viktorijanskom stilu su zavjese ili zastori. Zavjese bi trebale biti od plafona do poda, od bogatog materijala, višeslojne. Pored zavjesa, treba obratiti pažnju i na izbor tepiha. Prvi izbor neka vam budu orijentalni tepisi ili ćilimi.

Na kraju za potpun izgled viktorijanske blagovaonice upotrijebite kristalne posade bogate izrade, starinsko posuđe, aranžmane svježeg cvijeća kao što su tulipani i heklane stolnjake. U nastavku pogledajte nekoliko ideja koje smo pripremili za vas.

Tagged under

Leave a Reply