Faux Paris kopija Pariza

Svake prve srijede u mjesecu, tačno u podne, užurbani Pariz odjekuje sirenama za vazdušnu uzbunu. Svakog mjeseca isto, provjerava se sistem za uzbunjivanje zlu ne trebalo. Vratmo li se u I Svjetski rat vidjećemo koliko je stvarna opasnost od vazdušnih udara. Samo preko kanala, na Veliku Britaniju, palo je tada više od 5000 bombi, pričinjavajući veliku štetu, mnoštvo ranjenih i poginulih.

Pariz je tada u rat ušao mnogo bolje pripremljen. Lukavi Francuzi su tada izgradili grad sjena ili Faux Paris, kopiju glavnog grada Francuske kako bi zavarali njemačke bombardere. Lažni Pariz je bio smješten sjeverno od grada 15 km od crkve Notre Dam, na okuci Sene koja je skoro identična onoj na kojoj je sam grad. Grad je imao ulične  svjetiljke, Trijumfalnu kapiju, Elizejska polja,  a bio je napravljen čak i lažni voz koji kreće sa stanice. Za sve ovo je bio zaslužan Talijan, inženjer elektrotehnike Fernand Jacopozzi. On će kasnije po prvi put postaviti rasvjetu na Ajfelov toranj. On je koristeći bijela, crvena i žuta svjetla napravio iliuziju za koju je kasnije dobio Orden časti.

Tad nije bilo radara međutim svjetla su pobudila sumnju. Do kraja rata su započeta još tri slična projekta međutim niti jedan niije napadnut.

Tagged under

Leave a Reply