Doručak u vrtu ili na balkonu

Dolaskom lijepog i toplog vremena većina nas voli da provodi što više vremena na otvorenom. Šta vam treba da biste obradovali svoju porodicu i prijatelje ugodnim ručkom ili večerom u vašem vrtu ili na balkonu?

 Hladovina, vrtna garnitura i dobra volja. Pomoći ćemo vam sa nekoliko ideja kako pripremiti vrt ili terasu za ručak.

Platneno jedro je odličan način da stvorite hladovinu na terasi.

Platneno jedro je odličan način da stvorite hladovinu na terasi.

Zasigurno najbitnija stvar tokom ljeta je zaštiti se od jakih sunčevih zraka. Postoje različiti načini da to uradite, ali vi otiđite korak dalje i instalirajte jedra iznad stola na kome ćete poslužiti ručak. Koristite platno svjetlijih nijansi bež ili bijelo. Da bi postigli izgled kao na slici upotrijebite grubo tesani stol i klupe i platneno jedro prljavo bijele boje. Prostor oko stola ukrasite saksijama od terakote različitih veličina. Na klupe postavite tradicionalne prostirke, ponjave, ili jastuke sa cvjetnim dezenom.

Vrtni namještaj od tikovine je odličan izbor za sve otvorene prostore.

Vrtni namještaj od tikovine je odličan izbor za sve otvorene prostore.

Vrtni namještaj od tikovine je odličan izbor za svaki vrt, terasu ili balkon. Otporan je na vremenske uticaje a vrlo ugodan na dodir. Stvorite udoban, ušuškan ugođaj u kome ćete poslužiti ručak koristeći namještaj od tikovine, mnoštvo cvijeća i grmlja u saksijama od terakote a uveče upalite fenjere i lanterne kako bi stvorili intimnu atmosferu. Ne zaboravite na stolice ili klupe da postavite dovoljno jastuka kako bi bile još udobnije.

Kameni zid i podne pločice su važne u dekorisanju terasa.

Kameni zid i podne pločice su važne u dekorisanju terasa.

Uređenje vrta je zahtijevan posao ali uspješno dizajniran vrt učiniće vas ponosnim. Pored vrtnih garnitura, suncobrana, cvijeća u saksijama, obratite pažnju i na druge dekorativne elemente kao što je npr. zid. Kako bi u svoj vrt unijeli duh Mediterana zid oblijepite kamenom, prirodnim ili vještačkim rezultat će biti sličan. U sličnom tonu izaberite i podne ploče za terasu. Moraju biti otporne na vremenske neprilike i habanje, ali posebno je bitno da ne budu klizave.

Mali balkon nije razlog da ne uživate u doručku na njemu.

Mali balkon nije razlog da ne uživate u doručku na njemu.

Mali balkon ne smije vas spriječiti da ideju nedjelnog doručka sprovedete baš na njemu. Ne mogu vam stol i stolice stati na balkon, ništa za to otvorite balkonska vrata i postavite ih na ulaz. Bitno je da taj prostor povežete sa balkonom, ali kako? Naravno, cvijećem. Postavite saksije ali ne samo njih, i korpe cvijeća, oko vašeg stola. kao prostirku stavite ponjavu u toplim i živim bojama. Uživajte!

 

Tagged under

Leave a Reply