Da li trebate refinansirati svoj stambeni kredit?

Prije nekoliko godina odlučili ste se za kupovinu stana. Kupovinu ste finansirali jednim dijelom svojom ušteđevinom a većim dijelom stambenim kreditom po kamatnim stopama koje su u to vrijeme bile aktuelne. U međuvremenu kamatne stope su pale, šta uraditi?

Prvo, ispitajte da li ćete refinansiranjem kredita uštedjeti. Otiđite u nekoliko banki kako bi izračunali koliko bi uštedjeli na kamatama. Koliki su troškovi refinansiranja i koliko bi manju ratu plaćali na isti broj godina? Ako su vam se primanja povećala razmislite o skraćivanju perioda otplate kredita npr. sa dvadeset godina na petnaest. Kako bi što uspješnije ušli u refinansiranje sanirajte sva dugovanja po karticama i kratkoročne kredite. Usljed nedostatka žiranata banke se okreću drugim načinima osiguranja svojih investicija, pozitivan kreditni rejting svakako vam ne može naštetiti.

Potragu za odgovarajućim kreditom za refinansiranje, uvijek počnite trenutnom bankom. Razgovorom sa kreditnim službenikom možda možete postići smanjivanje troškova banke zbog zatvaranja jednog kredita i otvaranja drugog. Ako vam trenutni davaoc kredita ne izađe u susret počnite sa potragom povoljnije banke. Uspoređujte troškove, kamate, koliko sad imate vratiti a koliko bi sa novim kreditom, dok ne dođete do najpovoljnije ponude. Klonite se reklama “krediti za refinansiranje bez troškova”, obično troškovi se dodaju na postojeći kredit i onda i na njih morate platiti kamatu. Troškove za refinansiranje je najbolje platiti odmah.

Refinansiranje stambenog kredita je kao ponovna kupovina stana, stoga sve dobro izučite prije kretanja u akciju.

Tagged under

Leave a Reply