Cvijeće koje će cvjetati do prvih mrazeva

Iako je ljeto tek počelo, vrijeme je da razmislite kako da održite svoj vrt što duže cvjetajućim. Postoji mnoštvo jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka koje cvjetaju do prvih mrazeva. ovo su samo neke od njih.

Monarda ili bergamot.

Monarda ili bergamot.

Monarda (Bergamot ili konjska metvica ili crna udovica) – ova višegodišnja biljka cvjeta u vidu vatrometa . Cvjeta u crvenoj, ružičastoj, bijeloj boji a odnedavno i u kombinaciji dvije boje. Izraste do visine od 60cm. Idealna je za ivice vrta jer cvjeta cijelo ljeto, do prvih mrazeva. Neke sorte bergamota mogu da rastu i u jako vlažnim uslovima kao što je močvarno tlo. Ako biljka ima optimalne uslove za razvoj vrlo brzo se širi. Monarda je cvijeće koje se vrlo lako održava. Sadi se na dobro drenirano, vlažno tlo, voli sunčana mjesta. Razmak između biljaka bi trebao da bude 5-10cm. Sadite u zemlju koja je pomiješana sa kompostom. Iskopajte rupu koja je duplo veća od saksije iz koje monardu presađujete. Zatrpajte je rastresitom zemljom a zatim dobro zalijte. Možete je razmnožavati i podijelom korijena svakih nekoliko godina. Da bi biljka cvjetala čitavo ljeto redovno uklanjajte cvjetove koji se suše. 

Celosia ili pijetlova krijesta.

Celosia ili pijetlova krijesta.

Celosia (Pijetlova krijesta) – postoji nekoliko sorti celosie. Cvjetovi im mogu trajati i do deset sedmica. Visoka je od 5-20cm u zavisnosti od sorte. Sadi se u dobro drenirano i bogato hranjivom tlo. Nekad im pauci mogu stvarati probleme. Pijetlova krijesta cvjeta u crvenoj, ružičastoj, zlatnoj, ljubičastoj boji ali mogu biti i dvobojne. Kada su celosie posađene u grupi cvjetovi im izgledaju kao plamen, zbog toga su i dobili ime celosia što na grčkom znači “goriti”. Pijetlova krijesta ne voli mnogo vlažno tlo pa je zalijevajte s vremena na vrijeme. Prihranjujte ih svaki mjesec. Razmnožava se sjemenom, sjeme možete sakupiti i sa biljaka u cvijetu. Zasadite ga u saksije i kada naraste do visine od par centimetara presadite ih u vrt.

Allium ili ukrasni luk.

Allium ili ukrasni luk.

Allium (Ukrasni luk) – postoje različite sorte alliuma. Nama je zanimljiv  Allium “Millennium” koji cvjeta u ružičastim loptastim cvjetovima. Visina se kreće od 60cm do 120cm. Ukrasni luk je zanimljiva biljka jer pored prelijepih cvjetova ima zanimljive dugačke listove. Idealne su kao rezano cvijeće. Allium je lako uzgojiti na našim područjima, jedino što zahtjeva je dobro drenirano tlo. Najljepše će cvjetati ako je posađeno u sunčanim dijelovima vrta. Pošto je allium višegodišnja biljka, posadite ga i ostavite, sam će se raširiti, na vama je samo da oblikujete površinu na kojoj želite da raste. Allium se sadi isključivo u jesen! 

Coreopsis verticillata Carsko oko ili djevojačko oko

Coreopsis verticillata Carsko oko ili djevojačko oko

Coreopsis verticillata (Carsko oko ili djevojačko oko) – djevojačko oko cvjeta u prelijepim žutim cvjetovima od kraja proljeća do kasnog ljeta. Vrlo lako se održava i ne zahtjeva nikakve posebne uslove. Carsko ili djevojačko oko izuzetno dobro podnosi vrućinu. Ako volite rezano cvijeće, ovo je još jedna višegodišnja biljka koju možete držati u vazi. Carsko ili djevojačko oko sadite kao ivice cvjetnih gredica. Takođe, možete ga uzgajati i u saksijama. Voli pjeskovito tlo ali može da raste i u drugim tipovima tla na izuzetno sunčanim pozicijama. Potrebno ga je zalijevati bar jednom sedmično. Najbolje izgleda kada ga sadite u grupama.

Hibiskus

Hibiskus

Hibiskus – ova brzo rastuća biljka ima cvjetove u bijeloj, roza, ljubičastoj boji. Nama je zanimljiva sorta Rosa Mallow, porijeklom iz Afrike. Raste u visinu do 15cm. Hibiskus je grmoliko cvijeće pa kada ga budete sadili pazite na razmak između biljaka. Ove prelijepe biljke trebaju samo sunce i vodu. Svaka dodatna pažnja je nagrađena još ljepšim cvjetovima. Hibiskus voli vodu, ali ne previše, prema tome redovno ga zalijevajte. Sadi se tako što se iskopa rupa koja mora biti veća od korijena, stavi se biljka i zatrpa se mješavinom komposta i tla. Potom se dobro zalije. Na početku hibiskus nemojte prihranjivati tečnim gnojivom, ali kasnije kada biljka odraste to možete slobodno činiti. Pošto kasno cvjetaju kombinujte ga sa nekim rano cvjetajućim biljkama.

Za kraj smo ostavili biljku koju što više siječete ona više raste, riječ je o ciniji.

Tagged under

Leave a Reply